Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Overraskende om Viken

– Skjult og tilslørt solidaritet vil senere lede til konflikter mellom geografier, skriver innsenderen om Vikens fremtid.

– Skjult og tilslørt solidaritet vil senere lede til konflikter mellom geografier, skriver innsenderen om Vikens fremtid.

Mange vil beholde Viken. Ikke fordi Viken er beste løsning, men fordi det koster så mye å gjenopprette de gamle fylkene. 

Det er overraskende. Ikke minst at Budstikka, som den ledende avis i Asker og Bærum, mener det.

For befolkningen i Akershus er en gjenoppretting en økonomisk fordel. Utvilsomt. Administrasjonen i Viken har beregnet at Akershus med dagens Viken-planer vil ha et årlig overskudd på inntil 100 millioner kroner i året i kommende tiårsperiode. 

100 millioner i ti år er mye mer enn Akershus' andel av oppdelingskostnaden. Legger man et økonomisk perspektiv til grunn, må alle i Akershus stemme for oppløsning.

Legger man et demokratisk perspektiv til grunn, sett fra velgernes ståsted, er det umulig å mene noe om Halden, Fredrikstad, Moss, Askim, Drammen, Hønefoss, Kongsberg og Geilo for å nevne det geografiske område. 

Det er heller ikke lagt opp til valgkretser slik at de ulike geografiene kan velge sine talerør inn i det store beslutningssystemet.

Jeg merker meg at det er flest tillitsvalgte, med personlig nærhet til beslutningssystemet, som mener at den økonomiske og menneskelig kostnaden er for stor. 

Det er lett å miste bakkekontakten. Og Venstre skriver noe helt uforståelig om demokrati og makt. De undervurderer mandatet de kan få av velgerne, og som de skal omsette til praktisk politikk.

Styret i Akershus Ap har omsorg for at Buskerud og Østfold vil gå med underskudd i den kommende tiårsperiode, og vil derfor beholde Viken. 

Det har et prisverdig element av solidaritet i seg, men det er misforstått. Utjevning må skje fra sentralt hold på samme måte som Bærum ikke får beholde alle sine skatteinntekter. 

Skjult og tilslørt solidaritet vil senere lede til konflikter mellom geografier. Frustrasjon, disharmoni og politikerforakt. Det vil bli en dyr erfaring.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.