Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Oslo-modellen også i Asker

Bård Kjetil Dahl representerer Rødt i Asker kommunestyre.

Foto: Trine Jødal

Asker vil i 2020 ha et investeringsbudsjett på nærmere 1,8 milliarder kroner, og det meste av dette vil brukes på bygg- og anleggsvirksomhet. 

Kommunen vil med dette være et av landets største byggherrer, og kan med enkle grep bidra mye med å bedre lønns,- og arbeidsforholdene i en bransje som er sterkt utsatt for arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. 

Oslo-modellen består av standardkontrakt der en rekke krav blir stilt til næringslivet som vil levere tjenester til kommunen, blant annet krav om faste ansatte, tarifflønn mellom oppdrag, lærlingeplasser, antall underleverandører, sporbar betaling m.m. 

Foruten å bedre de ansattes forhold, ønsker vi med innføringen å sikre at den seriøse delen av byggenæringa slipper å konkurrere med firmaer som dumper prisene ved å ødelegge lønns,- og arbeidsforholdene for sine ansatte. 

Asker kommune har FNs bærekraftsmål som overordnet styringsredskap. Tre av disse målene er utrydd fattigdom, anstendig arbeid og økonomisk vekst, samt mindre ulikhet. Slik utviklingen har vært de siste åra for store deler av bygg og anleggsvirksomheten, så ser vi at disse tre målene har hatt en negativ utvikling. 

Lønnsforskjellene har økt, flere fattige arbeidende og et mer uanstendig arbeidsliv. Med innføring av Oslo-modellen vil Asker kommune bidra sterkt til å reversere denne utviklingen, og forhåpentligvis vil andre kommuner følge etter, noe som etter hvert vil bidra til å gjøre disse standardkontraktene til normen for bransjen. 

Vi tar saken opp i kommunestyret.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.