Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ordførerne holder grepet om makten

Bærums ordfører, Lisbeth Hammer Krog (t.v.), er av Budstikka kåret til Asker og Bærums mektigste foran ordførerkollega Lene Conradi.

Bærums ordfører, Lisbeth Hammer Krog (t.v.), er av Budstikka kåret til Asker og Bærums mektigste foran ordførerkollega Lene Conradi.

Foto: TRINE JØDAL

Ledere kommer og går. Ordførermakten består. Lisbeth Hammer Krog og Lene Conradi bytter plass på toppen av Budstikkas maktliste, men de to svært erfarne ordførerne er like naturlige kandidater til topplasseringene i år som i 2015. 

Kanskje enda mer nå, siden de på toppen av det ordinære arbeidet, har vært kommunens ansikt utad i pandemien og har måttet ta svært vanskelige valg.

Lisbeth Hammer Krog har de senere år ledet et kommunestyre som har vedtatt 11.000 boliger på Fornebu, høyhus i Sandvika, videreutviklet Bekkestua og gått inn for fremtidig utbygging på Fossum. Hun fikk de etterlengtede vedtakene på E18 og Fornebubanen. Det siste etter å ha brukt sitt kontaktnett for alt det er verdt. 

Slik har Hammer Krog som øverste leder beredt grunnen for en kraftig utvikling av Bærum i årene som kommer.

Bærums tyngde gjør at Lisbeth Hammer Krog er øverst på maktlisten denne gang.

Lenes Conradis store prosjekt er kommunesammenslåingen. Asker er blitt en vesentlig større kommune i folketall og areal. Det gir større tyngde og vekstkraft.

Bærums tyngde gjør likevel at Lisbeth Hammer Krog er øverst på maktlisten denne gang.

Vi presenterer samtidig de åtte andre på Topp 10. Det er ingen kjendisliste. Tvert i mot er det mennesker de færreste kjenner igjen på gaten. Det har heller ikke vært meningen. Det har handlet om å finne dem som påvirker innbyggernes liv.

Makt kommer dessuten i mange former. Både formell og uformell. 

Daniel K. Siraj representerer det siste. Han fatter ikke politiske beslutninger, men som øverste leder for et Obos som skal bygge 7000 boliger på Fornebu, har han betydelig innflytelse. Både når kommunen forhandler med selskapet om nødvendige grunneierbidrag til bane og infrastruktur, men også i utformingen av den byen folk skal bo og leve i.

Slik finner du mange utbyggere med påvirkningskraft på Topp 100. Kristoffer Andenæs sørger for at det bygges høyt i Sandvika, Espen Tandberg er i ferd med å sluttføre Heggedal sentrum og Kjell Inge Røkke og hans medarbeidere har allerede satt sitt preg på Fornebu. Røkke er også Askers største skattyter, og har bidratt med penger til flere prosjekter i nærområdet på Vettre.

Samlet representerer utbyggerne på Budstikkas maktliste milliardinteresser. Derfor er det viktig å synliggjøre hvem disse personene er gjennom maktlisten, og hvilke engasjementer de har rundt om i kommunene.

Men når alt kommer til alt, også utbyggerne må få aksept for sine prosjekter politisk. Og der troner ordførerne øverst.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.