Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ordføreren burde besøke en strand

Ordfører Lene Conradi skriver i Budstikka at Asker er i gang med en klimaheltkampanje. Stor innsats skal gjøres for å redusere klimafotavtrykket for hver enkelt i kommunen. Men tenk om CO2 utslipp slett ikke fører til høyere temperatur eller dramatisk havstigning? 

Dette kan ordføreren finne ut ved å besøke en strand i Asker og snakke med noen som har lagt merke til hva som skjer med havnivået. Noen kan vise henne gamle strandlinjer som viser at vannstanden har vært høyere før. 

I Oslo står det en vannstandsmåler. Den viser at vannstanden der har sunket jevnt de siste mer enn hundre år. Siden 1990 har det sunket 6 cm. Vi kan anta at det er det samme i Asker og Bærum. I samme periode har menneskelige CO2-utslipp økt med 60 prosent. 

Ifølge Klimapanelets rapport i 1995 skulle havnivået stige mellom 10 og 25 cm i denne perioden. Og det skulle stige med stadig større hastighet (akselerere). Siden vannstanden ved våre strender ikke viser tegn til økning, men synker med jevn hastighet, kan det ikke være riktig at større CO2-utslipp fører til høyere temperatur som smelter is og fører til vannstandsøkning. 

Å være klimaklok må være å forberede seg på å takle de naturlige klimavariasjonene slik som vi alltid har gjort. Det er alltid noe som kan gjøres lokalt for et bedre miljø.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.