Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Oppfordringer fra «United Sisters»

– Mange av oss er fortsatt preget av 22. juli-angrepene og angrepet på moskeen i Bærum, skriver innsenderne.

– Mange av oss er fortsatt preget av 22. juli-angrepene og angrepet på moskeen i Bærum, skriver innsenderne.

Foto: KARL BRAANAAS

Vi er en gruppe jenter som treffes på KFUK-KFUM Forandringshuset Bærum, United Sisters. Vi går på forskjellige skoler, tror på ulike religioner og har foreldre fra ulike land. Og fordi vi er så ulike og mangfoldige, har vi bestemt oss for å skrive denne kronikken sammen.

Den siste tiden har vi følt et behov for å snakke sammen om religionsfrihet. Vi ser stadig at Sian har markeringer landet rundt, der muslimer hånes. Der Koranen blir revet i stykker og spyttet på. Der det ropes slagord som er sårende. 

Når vi ser dette, får vi klump i halsen, og vi blir sinte.

Hvorfor hater Sian muslimer? Og hvorfor tror de at det kun er muslimer som er terrorister?

Barndommen vår er preget av ideen om at alle mennesker er like mye verdt. Dette har vi lært hjemme, på skolen, i kirkene, i moskeene og andre steder. Vi har også lært at vi ikke skal hate noen.

Dessverre opplever vi mer rasisme i hverdagen nå, enn det vi gjorde tidligere. De av oss som bærer hijab, opplever stygge blikk. En av oss har til og med opplevd at noen har ropt «Allahu Akbar!» på vei hjem fra skolen, som om hun var en terrorist. 

Dette gjør noe med et menneske! Det er vondt å føle seg uønsket.

De som utøver terror, bryter med den viktigste regelen i religion, at man ikke skal skade andre mennesker. Islam sier jo at om man dreper ett menneske, så har man drept hele menneskeheten. 

Så hvorfor tror folk at det er muslimer som står bak terroren på verdensbasis? Innser de ikke at terroristene misbruker religionen islam? Mediene bidrar også til utvikling av slike holdninger.

Spør man folk i dag om hvem de tenker på når de hører ordet terrorist, vil flesteparten mest sannsynlig tenke på muslimer. Realiteten er at høyreekstremisme er en større utfordring, og mange av oss er fortsatt preget av 22. juli-angrepene og angrepet på moskeen i Bærum. 

Uansett, personer som setter sine synspunkter og ideer over alle andres, må motarbeides.

Vi må ha fokus på å respektere andres tro. Det handler om frykt for det som er uvisst, og derfor må vi lære mer om hverandre for å forstå hverandre bedre. 

Se på oss! En gruppe ulike ungdommer fra ulike steder i Bærum som sitter samlet og lærer om hverandre; selvfølgelig kan man være venner med andre som har ulik tro enn oss selv!

Det Sian gjør med sine markeringer, gjør de fordi de er ute etter oppmerksomhet. De fremstiller seg selv som ofre når de blir angrepet etter å ha provosert ungdommene som møter opp for å motdemonstrere. Og det er jo ikke rart at ungdommene blir sinte når Sian står der og forteller dem at de aldri kan bli akseptert i Norge.

Vår oppfordring er: Ikke dra på Sian-markeringer! Ikke gi dem oppmerksomheten de er ute etter.

Istedenfor oppfordrer vi ungdommer til å bruke sin ytringsfrihet til å si ifra på andre måter. Lag egne fredelige arrangementer der dere feirer mangfoldet. Skriv og fortell andre hva dere opplever i hverdagen. Belys hverdagsrasismen, og fortell om den dersom dere opplever det, slik at andre kan bli oppmerksomme på hva det er som foregår i dagens Norge.

Ikke minst, vær et godt forbilde!

På denne måten forteller vi Sian og andre ekstremister at verden er fed up og at deres hat ikke kan ødelegge oss!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.