Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ombygging av Kommunegården: Fornuftig ressursbruk?

Slik forestiller artikkelforfatteren seg fremtiden i den nye Kommunegården i Sandvika.

FOTO: GUDMUND BRUDVIK (ILL.)

Kommunegården i Sandvika skal pusses opp til høyeste energispareklasse.

 For å klare det, må alle yttervegger rives, og bygges opp igjen med dobbelt så god varmeisolasjon, dobbelt så godt isolerte vinduer og dobbelt så god ventilasjon. Det blir bare bæreskjelettet av betong som blir stående igjen. 

Innvendig skal kontorvegger rives og interiøret omdannes til moderne, åpne, lyse kontorlandskap, som mange tror er nødvendig for å tiltrekke seg nye (og helst unge), talentfulle arbeidstagere i dag. Riving av cellekontor gir plass til nesten dobbelt så mange arbeidsplasser som tidligere, og man sparer mye husleie, men husleien utgjør vanligvis ikke mer enn ca 10 prosent av den totale kostnaden for en arbeidsplass.

Ifølge Budstikka skal oppgraderingen koste 1.000.000.000 kr (en milliard !?) for et 30 år gammelt kontorbygg, som etter mine opplysninger har ca 25.000 brutto kvadratmeter arbeidsplassareal med dagslys og ca 12000 kvadratmeter under terreng. 

Hvorfor ikke heller gå for en litt lavere energiklasse?

En privat gårdeier kan investere så mye bankene vil låne ham til å rive og bygge nytt eller oppgradere et kontorbygg. Men dette er Kommunegården, eiet av Bærum kommunes pensjonskasse, og bygget for å huse kommunens administrasjon. Det er innbyggerne i kommunen som betaler husleien. 

Er det fornuftig ressursbruk å gå for høyeste energispareklasse når dette medfører at så store deler av bygningen må rives? Hvorfor ikke heller gå for en litt lavere energiklasse og redusere kostnadene med flere hundre millioner?

Foreløpig står huset tomt. Man flyttet de kommuneansatte ut og inn i andre, privateide lokaler ett år før det var nødvendig, fordi byggemeldingen av prosjektet ikke ble godkjent og det må lages ny reguleringsplan. Her mister pensjonskassen ett års leieinntekter. 

Kanskje på tide å snu og gå for en mindre storstilt ombygging?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.