Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Om Mustafas saksomkostninger

– Det kommunen har vedtatt i denne saken er med på å skape en uheldig presedens for senere saker som måtte dukke opp, skriver innsenderen om Asker kommunes beslutning om å dekke Mustafa Hasans rettsgjeld.

– Det kommunen har vedtatt i denne saken er med på å skape en uheldig presedens for senere saker som måtte dukke opp, skriver innsenderen om Asker kommunes beslutning om å dekke Mustafa Hasans rettsgjeld.

Foto: TRINE JØDAL

Jeg vet ikke om det er manglende juridiske kunnskaper hos Budstikkas medarbeidere som er problemet, eller om det er ordfører Lene Conradi som selv er jurist, som har glemt at man ikke kan «arve gjeld» i Norge. 

I hvert fall er hun sitert på det i Budstikkas artikkel 16. desember i forbindelse med at kommunen har bevilget 243.750 kroner for å dekke det Mustafa Hasan skylder staten i forbindelse med rettslig prøving av Utlendingsnemndas avslag på asyl for hans familie.

Å ende opp med en gjeld forutsetter en aktiv handling. I dette tilfellet er det familien Hasan som har saksøkt staten ved Utlendingsnemnda for å få opphevet avslag på asyl i Norge. Og etter ikke å ha fått medhold i Oslo tingrett, ble saken anket inn for lagmannsretten, med samme resultat. 

Og reglene er slik at dersom man taper en sak i retten, så blir man normalt dømt til å dekke saksomkostningene til den som har vunnet saken. Det gjelder også i asylsaker, det er intet unntak her. Og partene i sakene blir solidarisk ansvarlige for kravet.

Det er dette som har skjedd her. Mustafa var en av partene i saken etter at hans verge, det vil si moren, stevnet staten uten å få medhold.

Det er til stadighet slike saker i domstolene, og det hører nok til sjeldenhetene at staten får dekket tilkjente saksomkostninger fra dem som taper saken og må forlate landet. 

Men det hører absolutt til sjeldenhetene at en kommune erklærer å ville dekke idømte saksomkostninger dersom Utlendingsnemnda ikke frafaller dem. Det vil selvsagt ikke skje – det er ikke mulig for staten å forskjellsbehandle asylsøkere som har fått avslag fordi en støttegruppe engasjerer seg i saken. Selv ikke når støttegruppen består av lokalpolitikere.

Det har de senere årene blitt populært i privat sektor å vedta verdigrunnlag man skal strekke seg mot. Asker kommune har nylig kopiert denne praksisen og vedtatt at kommunen skal være «nær, skapende, raus og modig». Denne type honnørord hører ikke hjemme i offentlig sektor. Og i hvert fall ikke «raus». Det er flott å være raus på egne vegne, men lokalpolitikere skal ikke være det på andres det vil si kommunens og skattebetalernes vegne.

Det kommunen har vedtatt i denne saken er med på å skape en uheldig presedens for senere saker som måtte dukke opp. Det burde vært unngått.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.