Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Om å produsere argumenter for å forsvare beslutninger

– Prosjektet er et svik mot kommunedelplan 3. Landet skal stå urørt (ikke inngjerdet), skriver innsenderen om saueprosjektet på Storøya på Fornebu.

Foto: KNUT BJERKE

Bærum kommune kommenterer vårt innlegg «Kan vi stole på kommunen vår?» vedrørende saueforsøket på Storøya. Kommunen har lest innlegget dårlig. 

Vi har to hovedinnvendinger og ett stort spørsmål. Det ene anliggende er at prosjektet er et svik mot kommunedelplan 3. Landet skal stå urørt (ikke inngjerdet), og det må ha vært premisset som ga kommunen et politisk flertall for å bygge 11.000 boenheter her ute. 

At kommunen med en så ekstravagant utbygging forhandlet frem et utbyggingsbidrag på drøyt 2 milliarder kroner fra utbyggerne, gjør vel at argumentet om driftskostnadene ved skjøtsel på landet nulles ut. 

Det andre anliggendet handler om biologisk mangfold. Her hersker faglig uenighet – pussig nok. Sauehold er og vil forbli mangelfullt for å sikre biologisk mangfold sammenlignet med slåtteng. 

Det er en nyhet – tydeligvis også for kommunen – at deler av Storøya er skjøttet som slåtteng. 

Kommunen har selv forbilledlig skiltet området som slåtteng – og enga med blåklokker, prestekrager, tiriltunger, rød og hvitløken, tistler og mye annet har vært til glede for store og små i mange år. 

Samt vakre sommerfugler og hardt arbeidende humler og bier – samt mye annet småkryp som danner byggesteinene i biologisk mangfold. Kommunen kan jo ta en titt på enga nå etter at den ble slått før frøinga og se om der er liv.


For å forsterke bioargumentet lister kommunen en rekke arter som truer – men unnlater å ta med kanadagullrisen som var hovedargumentet i prosjektforslaget. 

Her må kommunen ha fått kalde føtter ved å se resultatene fra sau og ku-prosjektet i sommer. Den eneste arten som sto igjen var nevnte kanadagullris – i mengder!

Så enda et produsert argument – kommunen har funnet ut at sau er fint for folkehelsa. Du verden – nå har kommunen prøvet kuer i flere sesonger og sau i vår og sommer på andre deler av landet. 

Det blir morsomt å se om den testen har bidratt til bedret helse her ute. Men vi kan love at ivrige borgere på jakt etter bedre helse vil bli veldig møkkete på beina når de baner seg vei ut på den grønne enga.

Til slutt et hjertesukk. Vi er med på å drøfte læringspoeng etter forsøksprosjekter. Faktisk heier vi på utvikling ved hjelp av forsøksprosjekter. Bedre læringsarena finnes ikke. 

Men et forsøksprosjekt må tydeliggjøre hva prosjektet skal prøve på. Prosjekter uten mål og mening er det intet å lære av. Dessverre evner ikke svaret fra kommunen å bygge tillit.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.