Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Økte bevilgninger er ikke nok

– I Bærum lyktes KrF sammen med de borgerlige partiene ved forrige kommunebudsjett å reversere foreslåtte kutt til PPT, og vi bidro til en videreføring av akutteamet, skriver Sturla Henriksbø.

– I Bærum lyktes KrF sammen med de borgerlige partiene ved forrige kommunebudsjett å reversere foreslåtte kutt til PPT, og vi bidro til en videreføring av akutteamet, skriver Sturla Henriksbø.

Foto: ASTRID WALLER

Det trengs nye grep for å bedre oppvekstvilkårene for barn og unge i Asker og Bærum, men SVs løsning om mer penger til kommunale tiltak er bare halve svaret.

Unicefs kommuneanalyse av barn og unges oppvekstvilkår kom ut i forrige uke, og tallene var dyster lesing for Asker og Bærum, som kom på henholdsvis 170. og 219. plass av de 320 kommunene som er rangert. 

I Budstikka 28. august tar SV-politiker Stine Høivik til orde for økte kommunale bevilgninger til kommunale tjenester.

Vi er enige i at barns oppvekstvilkår må styrkes, også med friske midler. I Bærum lyktes KrF sammen med de borgerlige partiene ved forrige kommunebudsjett å reversere foreslåtte kutt til PPT slik at den korte ventetiden der kan opprettholdes, og vi bidro til en videreføring av akutteamet, som hjelper familier i vanskelige situasjoner og videreføring av ressursteam for ungdom. 

Elisabeth Aukrust er Bærum KrFs eneste kommunestyrerepresentant i Bærum.

Elisabeth Aukrust er Bærum KrFs eneste kommunestyrerepresentant i Bærum.

Foto: KNUT BJERKE

Før sommeren bevilget vi også 4 millioner kroner til en koronapakke til sårbare barn og unge.

KrF har også i regjering styrket budsjettene til familievernkontorene betydelig. KrF vil fortsette kampen for prioriteringen av barn og unge.

Mer penger til kommunale tiltak er likevel ikke nok; det trengs langt større grep enn som så.

Det er ikke kommunen eller staten alene som skal sørge for at barna og småbarnsfamiliene har det bra. Barn er ulike, og familier er ulike. Derfor må familiene få valgfrihet og fleksibilitet slik at de kan organisere hverdagen slik det passer best for hver enkelt. 

Et eksempel er fritidskortet for barn og ungdom, som etter forslag fra KrF har blitt etablert som en prøveordning i flere kommuner, herunder i Asker, og som vi vil innføre som en fast ordning i alle kommuner. 

Fritidskortet innebærer frihet til å dekke deltageravgifter på faste aktiviteter som barna og familiene selv velger.

For KrF er det ikke viktig at det er kommunen som skal drive tiltakene; tvert imot ser vi fordelene med å styrke frivilligheten og et levende sivilsamfunn.

Tidsklemma er kanskje den største utfordringen for familiene, særlig i småbarnsfasen. Mange familier ønsker mer tid sammen, og for dem vil det i seg selv bidra til bedre oppvekstvilkår. 

Vi tror at det å gi familiene mer frihet til å finne gode løsninger som passer for dem, er en del av løsningen. Derfor vil vi øke foreldrepermisjonen med 4 uker til 53 uker og fjerne den rigide tredelingen av foreldrepermisjonen. 

Fedre bør også få selvstendig rett til å ta ut foreldrepermisjon. KrF vil beholde kontantstøtten til ettåringene, slik at de foreldrene som ønsker, det kan være litt lenger hjemme hvis det er det som passer best for dem. 

Derimot, for de familiene som ønsker det, vil KrF vil samtidig sikre at alle ettåringer skal få rett til barnehageplass uavhengig av når på året barnet er født. Økt valgfrihet for familiene vil være en nøkkel til å heve barn og unges oppvekstvilkår.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.