Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Økt tilskudd til Grinimuseet

– Fremskrittspartiet er stolte og glade for at Grinimuseet fikk noen driftsmidler i denne budsjettrunden, skriver innsenderne.

– Fremskrittspartiet er stolte og glade for at Grinimuseet fikk noen driftsmidler i denne budsjettrunden, skriver innsenderne.

Foto: Knut Bjerke

Fremskrittspartiet er glade for at vi sammen med Høyre, KrF og Venstre i Bærum ble enige om en økning på 150.000 kroner i driftstilskudd til Grinimuseet de to neste årene. 

Fremskrittspartiet mener dette er et viktig bidrag til Grinimuseet.

Vi tror det kan bidra til at Grinimuseet kan få gjennomført sine planer, slik at innbyggere i Bærum får bedre forståelse av landets krigs- og etterkrigshistorie, og kunnskap om Grinileiren og dens betydning under 2. verdenskrig.

Grinileiren var landets største fangeleir for nordmenn, der folk fra hele landet satt. Fangene var unge, voksne og eldre, de kom fra alle samfunnslag og fra mange yrkesgrupper. Fangenes fellesnevner var at tyskerne så på hver av dem som en fare for det tyske regimet.

Fangene visste ikke hva fremtiden ville bringe. De levde med angst og usikkerhet og var underkastet et regime som var fullstendig urimelig og umoralsk. 

Under slike forhold oppsto internt kameratskap, omsorg, inkludering og solidaritet. Man sto sammen mot undertrykking fra en felles fiende og hjalp hverandre så godt man kunne.

Kameratskapet blant fangene fikk stor betydning for etterkrigstiden og arbeidet med gjenoppbyggingen av samfunnet. Betydningen av samarbeid, solidaritet og inkludering ble forsterkede verdier i hele det norske samfunn. 

Noen av Grini-fangene ble fremtredende politikere, andre ble sentrale innenfor kulturlivet. Viktigst var kanskje likevel effekten av det de enkelte fangene kunne fortelle sine nærmeste venner og familie over hele landet om betydningen av slike verdier.

Den politiske polariseringstendens vi ser i verden i dag og den ekskluderingstendens vi ser i forhold til folk av annen etnisk opprinnelse eller nasjonalitet, vil et effektivt Grinimuseum med stort nedslagsfelt bidra til å motvirke. 

I Norge finnes det knapt noe monument over hvor galt det kan gå om slike tendenser får utvikle seg – og det finnes knapt noen bedre oppskrift over hvilke kjerneverdier vi må hegne om for å bekjempe dem.

Fremskrittspartiet er stolte og glade for at Grinimuseet fikk noen driftsmidler i denne budsjettrunden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.