Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ofres på valgkampens alter

– Det er både uforståelig og uansvarlig helsepolitikk, skriver Janne Grøttumsbråten, som er kommunestyrerepresentant for Asker SV.

– Det er både uforståelig og uansvarlig helsepolitikk, skriver Janne Grøttumsbråten, som er kommunestyrerepresentant for Asker SV.

Foto: KARL BRAANAAS

De siste par ukene har vi opplevd smitterekorder både nasjonalt og i Asker og Bærum. 

Etter at skolene åpnet på grønt nivå, med et ekstremt smittsomt deltavirus i omløp, har elever, lærere og foreldre opplevd at smitten har eksplodert rundt dem.

Man kan jo lure på hvordan regjeringen og helsemyndighetene kunne bomme så totalt på den eksplosive smitteutviklingen med alle erfaringer og data fra andre land, men mangelen på kommunikasjon og smitteverntiltak er minst like påfallende. 

Det er vel mer sexy å kommunisere gjenåpning og one night stands, enn nye tiltak i valgkampen.

Siden smitten eksploderte, har det rett og slett vært helt tyst fra ordførerne i både Asker og Bærum. Ingen pressekonferanse, pressemelding eller annen kommunikasjon ut til kommunens innbyggere og ansatte. Heller ikke vi som folkevalgte er innkalt for å drøfte situasjonen og vedta eventuelle nye tiltak.

De har isteden skjøvet sine kommuneoverleger foran seg, med uklar kommunikasjon og mangelfulle tiltak. 

I Asker besluttet kommuneoverlegen å sette skolene på såkalt tilpasset gult nivå fra mandag 30. august, noe som sannsynligvis ikke er nok til å slå ned den eksplosive smitten, mens Bærum tviholdt på å fortsette på grønt nivå.

Det er derfor ikke vanskelig å forstå eleven Julian Hvaal Strømstad (16) som i et leserinnlegg ber om å bli hørt og sett og bønnfaller de som styrer, om å ta tilbake kontrollen og sette skolene på rødt nivå. 

Eller moren i Asker som ber om at de unge slipper å lide mer, og spør hvilken pris de unge egentlig må betale for å leve uvaksinert på grønt nivå med et deltavirus i fri flyt. 

Eller faren i Bærum som spør seg om det ligger press på ikke å skape politiske bølger så kort foran valget.

Men, nei. Fortsatt ikke et ord fra ordførerne i Asker og Bærum, ut over et oppslag om at innlegget til Julian gjorde litt vondt i mammahjertet til ordføreren i Asker

Men det var jo ikke det han etterlyste – han etterlyste handling. Handling for å beskytte ham og andre barn og unge fra massesmitte. I skrivene stund er det smitte på 50 skoler i Asker og Bærum og kaotiske tilstander.

I henhold til FHIs risikonivåer er Asker og Bærum av kommuneoverlegene nå vurdert til å ligge på risikonivå 4 – utbredt smitte. Det innebærer en anbefalt tiltakspakke med blant annet gult eller rødt nivå på skoler, maks ti kontakter per uke, 2 meters avstand, bruk av munnbind, hjemmekontor, digitale møter og skjenkestopp.

Ingen av tiltakene er imidlertid innført i form av forskrift i hverken Asker eller Bærum. Kommuneoverlegene har isteden gått ut med råd om å følge et knippe av disse tiltakene, samtidig som det presiseres at det er nasjonale råd og regler som gjelder. 

Det blir for uklart. Fra nasjonale helsemyndigheters side har om ikke annet skifte av strategi nå blitt klart kommunisert i det nylige møtet med kommunene: Målet er ikke lenger å slå ned smitten.

Så få uker før vaksinasjonsprogrammet er fullført og også barn og unge ned til 12 år tilbys vaksine, ofres de på valgkampens alter. Det er både uforståelig og uansvarlig helsepolitikk.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.