Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Offentlig helse i Bærum

SYKEHUSMASKINER: - Slik effektivisering er ikke bare økonomisk lurt, det er også miljøvennlig, for private tilbydere vil hindre at maskiner står ubrukt i timevis, skriver innsenderen.
SYKEHUSMASKINER: - Slik effektivisering er ikke bare økonomisk lurt, det er også miljøvennlig, for private tilbydere vil hindre at maskiner står ubrukt i timevis, skriver innsenderen.

I utkastet til Liberalistenes valgprogram for 2019 har vi vedtatt å effektivisere offentlig helsesektor ved at Bærum sykehus og andre helseinstitusjoner ikke skal eie avansert medisinsk utstyr selv.

Det er mer effektivt og billigere å leie slikt utstyr av private selskaper.

Da trenger heller ikke det offentlige å ha ansatte som er eksperter på hvordan et røntgenapparat eller for eksempel en MRI-maskin skal vedlikeholdes, ei heller trenger de å bruke årevis på å utlede hvilken løsning som er mest kostnadseffektiv eller brenne seg på om det er den amerikanske, sveitsiske eller indiske leverandøren en kan stole på.

Riksrevisjonen har nylig studert kostnadsnivået på offentlig helse i Norge og i den forbindelse innhentet prisene for operasjoner på offentlige sykehus.

Dessverre ønsker de ikke å dele funnene, men heldigvis har pressen gravd i saken. VG avslørte 28. november blant annet at prisen på operasjoner er langt billigere i det private marked enn det offentlige.

En hofteproteseoperasjon koster for eksempel det dobbelte i det offentlige sammenlignet med hos den private tilbyderen Vertikal Helse.

Direktør Heidi Solvang ved Ringvoll Klinikken bekrefter tallene og sier «de private sykehusene produserer operasjoner for rundt 50 prosent av de kostnadene som samme inngrep koster i offentlige sykehus».

I tillegg til dette er det enorm forskjell i behandlingen av slike tjenester i det offentlige. Hos noen offentlige sykehus blir man sengeliggende etter en hofteoperasjon i 11 dager, mens andre er nede i 3 dager for samme situasjon.

Slik varierer tallene for de fleste operasjoner, og det som virker å avgjøre hvor lenge pasienter blir liggende er tilfeldig.

Ingen data sier det er bedre for pasienten å havne på et sykehus som holder deg der 11 dager kontra et som holder deg 3 dager.

Liberalistene Bærum ønsker å hjelpe løse dette problemet. Første skritt mener vi er å effektivisere ved å fjerne fordyrende offentlige mellomledd.

Det er viktig å hindre et virvar av kontrakter og underleverandører som skylder på hverandre når noe ikke virker. En offentlig institusjon mener vi kun bør ha én leverandør å forholde seg til når det kommer til en bestemt tjeneste, som MRI.

Vil vi øke velferden i samfunnet er det viktig vi ikke ser oss blinde på de gamle løsningene som tilhører en enklere og mer primitiv verden.

Slik effektivisering er ikke bare økonomisk lurt, det er også miljøvennlig, for private tilbydere vil hindre at maskiner står ubrukt i timevis.

En privat leverandør har en mye større interesse i å få så mye som mulig ut av en maskin enn det offentlige. Dermed blir det ikke flere maskiner enn nødvendig produsert. Kun det offentlige, som bruker andre penger, er villig til å betale mer enn nødvendig for et produkt.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Liberalistene Bærum er lei offentlig sløseri med våre hardt tjente penger. Vi aksepterer ikke at vi skal måtte jobbe mye hardere og lenger enn nødvendig fordi politikere tviholder på en ideologi som tilsier at velferdsprofitt er syndig.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.