Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nytt stadion, men når?

– Telenor Arena med 15.000 plasser og under tak kom på drøyt 550 millioner kroner i 2009. Tar vi bort næringsarealene på 11.000 kvadratmeter, så var summen cirka 310 millioner kroner, skriver Einar Schultz, som var sentral i byggingen av arenaen på Fornebu. Her fra 2008.

– Telenor Arena med 15.000 plasser og under tak kom på drøyt 550 millioner kroner i 2009. Tar vi bort næringsarealene på 11.000 kvadratmeter, så var summen cirka 310 millioner kroner, skriver Einar Schultz, som var sentral i byggingen av arenaen på Fornebu. Her fra 2008.

Foto: KARL BRAANAAS

Kjell Maartmann-Moe (Bærum Ap) hevder i Budstikka 11. mars at det vil komme et nytt stadion, men at de som politikere har brukt prosjektverktøyet sitt for å stoppe opp og vurdere situasjonen. 

Det forstår jeg, men burde flere ha gjort dette og på et langt tidligere tidspunkt?

Undertegnede er åpenbart inhabil; jeg har hatt flere roller i Stabæk Fotball enn det er verdt å nevne. Det formelle nå er at jeg fortsatt er aksjonær i Stabæk Fotball AS. Jeg har imidlertid ingen rolle eller innsikt i stadionprosjektet ut over det jeg leser i avisen og på kommunens nettsider. Jeg må imidlertid få stille noen spørsmål.

I en strukturert prosjektprosess jobber man seg igjennom ulike faser, hvor man oppsummerer prosjektet, identifiserer konsept/løsning, muligheter, risiko, økonomi og tidsplan. Basert på dette fatter man vedtak om å gå videre med mer og mer nøyaktighet. 

Men man bør alltid starte med overordnede kalkyler, som man etter hvert detaljerer ytterligere med vekt på de største og mest usikre kostnadselementene.

Planarbeidet ble startet i 2013. Det ble foretatt konseptvalg i 2017, og alternativ 2C som nå er forkastet, ble valgt i 2019.

I denne prosessen virker det som om estimatet på 680 millioner kroner (ja, det er mulig dette er «brutto», men det er uansett det Bærum kommune tror det koster å bygge) dukket opp først ved juletider.

Spørsmål 1: Når skjønte de som er ansvarlige for prosjektet, at kostnadsestimatet var på dette nivået – og hva gjorde de da?

Telenor Arena med 15.000 plasser og under tak kom på drøyt 550 millioner kroner i 2009. Tar vi bort næringsarealene på 11.000 kvadratmeter, så var summen cirka 310 millioner kroner.

Prosjektet ble hele tiden kalibrert mot Viking stadion (ferdig i 2005, også 15.000 plasser), som kostet cirka 150 millioner kroner. Mye av prisdifferansen var taket, vip-arealer og flerfunksjonalitet (uttrekkbar tribune med mer) og generell prisutvikling.

Det er bygget mange andre stadioner de siste ti årene, og det er mange man kan bruke som referanseprosjekter.

Spørsmål 2: Har prosjektledelsen kalibrert kalkylene mot andre stadionprosjekter og identifisert avvikene og fellesnevnerne?

Spørsmål 3: Har prosjektledelsen trukket inn kompetanse fra noen av disse prosjektene i sitt arbeid?

Jeg har lest og spurt om å få underlagene for kalkylen på 680 millioner kroner, men kun sett et kakediagram som viser fordelingen mellom noen grove kostnadskapitler. Jeg har fått inntrykk av at kalkylen er hemmelig, selv for politikerne og Stabæk. Spørsmålet er åpenbart:

Spørsmål 4: Hvorfor er ikke kalkylene offentlig tilgjengelig?

Det er ingen kultur- eller idrettsinstitusjon som er mer samlende i Bærum enn denne klubben. Alle politikerne i Bærum kappes om å heie på Stabæk og om å garantere for at nytt stadion kommer.

Problemet er at Stabæk fortsetter å gå på gamle treski i konkurransen med resten av eliteserien. 

Avslutningsspørsmålet til dere alle er:

Spørsmål 5: Når kommer nytt stadion?

Jeg hadde en gang et prosjekt hvor jeg stilte tilsvarende spørsmål til en prosjektleder. Han sa «jeg kan gi deg en dato, bare jeg slipper å gi deg et årstall». Sikkert fristende, men det svaret holder ikke her.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.