Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nyt sommeren, men husk solkrem

Sommeren står for døra, og i år blir det sommer i Norge for mange av oss her i Asker og Bærum. Mange er flinke til å pakke solkrem når de skal på utenlandstur. Husk at solkremen er like viktig hjemme – enten du er i din egen hage, på hytta, stranden i Vollen eller på Hvalstrand Bad i sommer!

Har du gode sommerminner fra lett solbrent hud og tenker det er en del av å kjenne sommeren komme for alvor? Har du lært at det bare er å smøre på litt aloe vera, så gir kløen seg i løpet av noen dager når brunfargen får satt seg? Nå gjelder det å lære seg gode solvaner – selv om vi ferierer hjemme eller andre steder i landet.

Ikke alle krefttyper kan forebygges, men med hudkreft kan vi faktisk minske risikoen betraktelig ved å ha gode solvaner. Mange tenker ikke på at sola her hjemme kan bli svært intens, men det er viktig å passe på å ikke bli solbrent. Det kan du gjøre ved å bruke solkrem og klær som beskytter – og ikke minst ta pauser i skyggen når sola er på sitt sterkeste. 

Kreftforeningens nylig gjennomførte solvaneundersøkelse viser at det er mer vanlig å bli solbrent i Norge enn på solreise (44 prosent mot 29 prosent). De aller fleste oppgir at de bruker solkrem (cirka 77 prosent), men det er like viktig å ta pauser fra sola, samt dekke seg litt til.

Nordmenn er i verdenstoppen i både forekomst og dødelighet av føflekkreft, så vi i Kreftforeningen oppfordrer alle til å begrense tiden vi er i sterk sol, samt unngå bruk av solarium. Ingen brunfarge det er verdt å dø for. Over 2.300 nordmenn får hvert år hudkrefttypen melanom, ofte kalt føflekkreft. Mye intens sol og solarium er årsaken til rundt ni av ti tilfeller av hudkreft. Følg med på forandringer og faresignaler i huden, og oppsøk lege hvis du har symptomer. 

Så – nyt sommeren, nyt varmen – og nyt alle fantastiske plassene vi har her i Asker og Bærum – med solkrem på. Og husk at det kan være deilig i skyggen også.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.