Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nynorsk, ja!

Nynorsk? Nok er nok, skriver Karl Kjeldsen fra Hosle i Budstikka 12. november. Og hevder at det er flere enn Tove Eggen i Frp som mener at vi har fått nok av nynorsken. De som er uenige, møter vi sjelden i avisspaltene.

Innlegget til Karl Kjeldsen røper generell kunnskapsmangel. Han påstår at vi får nynorsken inn med morsmelken og videre at «de fleste som jobber i NRK og TV2 prater nynorsk, ofte med uforståelige dialekter». 

Dette er rent vrøvl; det skal være 25 prosent nynorsk i for eksempel nyhetssendinger, noe NRK av og til ikke klarer å leve opp til. Å sause sammen normert nynorsk og dialekter henger ikke sammen, dialekter er lov, mens nynorsk er ikke det samme som dialekter. Kjeldsen viser omsorg for økonomien til stat og kommune og peker på hva de kunne ha spart om nynorsken ble utradert i NRK.

Det er Stortinget som har vedtatt at det skal være slik, så de som vil nynorsken til livs i skolen, må sørge for en politisk løsning her. Han etterlyser videre teksting av nynorskprogrammer på linje med dansk og svensk. Det grenser til falitterklæring ikke å forstå nynorsk eller dialekter. Videre vil jeg gjerne minne Kjeldsen på at for mange norske elever er vårt norske bokmål sidemål, deres hovedmål er nynorsk, målformene er lilkestilte.

Noen elever har tungt for det i matematikk eller engelsk, men vi kan ikke velge bort fag vi ikke liker. Og hvor «matnyttig» skal skolefagene være? Vi var mange som ønsket en lettere skolehverdag, men i ettertid forsto vi at mindre lystbetonte fag ga oss noe å bryne oss på, noe som kanskje kunne komme til nytte og hadde overføringsverdi til andre fag. Når det gjelder nynorsken, er dette en fundamental del av norsk språkkultur og historisk utvikling. Kutter vi båndene til fortiden, forstår vi mindre av dagen i dag.

En trøst for nynorskvegrere kan være at dette faget kanskje er det som det er lettest å forbedre karakteren i; ofte er det et spørsmål om å gidde å bla opp i ordlisten og finne riktig verbending.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.