Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 10. desember 2015.

Fred og ro, samvær med de nærmeste. Forventninger og glede, lys og varme.

Samtidig betyr dessverre mørketiden større risiko for innbrudd. De siste dagene har en liten innbruddsbølge feid inn over Asker og Bærum.

Les også: Jakter på juletyver

Les også: To boliginnbrudd oppdaget

Les også: Innbrudd i bolig på Høvik

Les også: Gull, sølv, smykker og klokke tatt i tre innbrudd

I løpet av et par døgn er det begått boliginnbrudd i Michelets vei på Lysaker, Åsløkkveien på Slependen, Mosebakken på Kolsås og Skogveien på Stabekk. Tyvene har tatt med seg gull og sølv, smykker og klokker.

For mange familier ble adventstiden med ett helt annerledes enn de hadde forestilt seg.

Politiet har også registrert et innbruddsforsøk på Jong og innbrudd i en barnehage på Gjettum. I tillegg hadde uvedkommende tatt seg inn i en bedrift på Rud og en leilighet på Høvik.

I løpet av 2014 ble det begått 110 boliginnbrudd i Asker og Bærum. Ved utgangen av november var tallet hittil i år kommet opp i 130.

Statistikken viser også noen klare tendenser boligeiere bør være oppmerksomme på. Tallet stiger i forbindelse med høytider hvor mange er på ferie, og i vinterhalvåret når tyvene ofte bryter seg inn i boliger i ly av mørket.

Det er med andre ord all grunn til å være spesielt på vakt i de nærmeste ukene.

I mange år har politiet brukt store ressurser på å forebygge og bekjempe boliginnbrudd man antar begås av mobile kriminelle.

Prosjekt «Grenseløs» etterforsker alle saker der gjerningspersonene trolig er en del av organiserte nettverk med base i utlandet.

Bare i Asker og Bærum består Grenseløs-teamet av tre etterforskere, en jurist og en analytiker. Samtidig opplever politiet at de vinningskriminelle blir stadig «proffere»; at de følger med på politiets metoder og dermed gjør det vanskeligere å hindre innbrudd.

Den beste formen for forebygging er derfor at huseierne selv tar ansvar og gjør det vanskeligere for tyvene.

Første bud er naturligvis å installere alarm, og aller helst en som er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd.

Erfaringen viser at tyvene gjerne holder seg unna boliger som er utstyrt med slik alarm, og i tillegg er du dekket dersom uhellet først skulle være ute.

Samtidig finnes det en rekke andre forholdsregler som reduserer risikoen for besøk av ubudne gjester.

Gjør det som er mulig for å hindre at boligen ser ubebodd ut om du er bortreist.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Ikke la søppelkassen være tom, og få naboen til å tømme postkassen og måke oppkjørselen. La gjerne noen lys stå på, og sett opp utelamper som aktiveres ved bevegelser.

Ikke oppbevar stiger, verktøy og redskap tilgjengelig for uvedkommende. Alt dette vil bidra til at julen ikke blir en høytid også for innbruddstyver.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 10. desember 2015.