Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nye boformer – løsningen for en aldrende befolkning?

For Asker kommune haster det  å bygge heldøgns omsorgsboliger og sykehjem, skriver KrFs 1.-kandidat Torleiv Ole Rognum i dette innlegget.

For Asker kommune haster det  å bygge heldøgns omsorgsboliger og sykehjem, skriver KrFs 1.-kandidat Torleiv Ole Rognum i dette innlegget.

Asker kommunestyre har vedtatt et forsøk med «Nye boformer for eldre i morgendagens generasjonssamfunn». Det er et spennende prosjekt.

Antall innbyggere over 80 i Asker fordobles de kommende 20 år. Det er en utfordring for en riktig eldrepolitikk.

Eldre er ikke en ensartet gruppe. Noen arbeider langt utover vanlig pensjonsalder, mange er aktive i frivillig arbeid, mange er viktige støtter for familie, naboer og venner. Men alderens mange sykdommer rammer, og rundt 25 prosent av innbyggerne over 80 lider av demenssykdom. 

Noen, blant annet Frps Ole Jacob Johansen, mener at svaret er egne demenslandsbyer slik Bærum kommune bygger på Dønski. Det kan være en god idé, men andre alternativer finnes. Kanskje morgendagens generasjonsbolig er sentralt beliggende hus med varierte størrelser på leilighetene, noen leiligheter egnet for eldre, noen mennesker med funksjonshemning, og noen for småbarnsfamilier? Århus kommune i Danmark prøver ut en slik modell.

Nærheten til forretninger, helsesentre, frisør, møteplasser, kollektivtransport er viktig om vi eldre skal kunne bo i eget hjem lengst mulig. Begrepet «Rullatoravstand» til møteplassene har gått inn i språket. På stand ved forrige valg møtte jeg en eldre dame med dagligvarer i kurven foran på rullatoren. Hun handlet selv sa hun, men ønsket seg noen flere benker å hvile på i langs fortauene i Asker sentrum. 

Dersom vi skal tenke nye løsninger, er vi allerede på overtid.

For Asker kommune haster det også å bygge heldøgns omsorgsboliger og sykehjem. Kommunestyret har vedtatt en dekningsgrad på 21 prosent for innbyggere over 80 år. Det betyr at vi trenger nesten 200 nye plasser innen 2025. Det tar fem år å prosjektere og bygge et sykehjem. Dersom vi skal tenke nye løsninger, er vi allerede på overtid.

Noen mener at vi kan redusere dekningsgraden og i stedet satse på styrking av hjemmebaserte tjenester. Det mener jeg er en farlig vei. Jeg har vært med på to slike forsøk tidligere. Det endte ikke bra. Man måtte gjenåpne nedlagte sykehjem da opplegget sprakk. KrF vil ikke være med på et nytt eksperiment ved redusert dekningsgrad. 

Realisering av sykehjemmet i Heggedal må ikke utsettes. Flere heldøgns omsorgsboliger må snarest mulig utredes og bygges. De må være sentrumsnære – og gjerne integrert i annen bebyggelse. For oss eldre er utsikt til mennesker viktigere enn utsikt til natur. Nærhet til små barn er vitaminer for oss eldre.

Den store økningen av eldre over 80 kommer faktisk etter 2025. I 2040 vil det være 5300 i gruppen 80+ i «gamle» Asker, mot dagens 2650. Ved en riktig eldrepolitikk og boligpolitikk, vil vi kunne møte utfordringen på en konstruktiv måte. 

”Nye boformer for eldre i morgendagens generasjonssamfunn” er et fremtidsrettet vedtak av kommunestyret. Det må følges opp med realisering av prosjekter der forskjellige boformer kan prøves ut. Og det må gå parallelt med bygging av heldøgns omsorgsboliger og sykehjem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.