Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nye blågrønne Asker viser vei

Innbyggerne i Asker, Hurum og Røyken har forstått at de har mye å vinne på å bli en større kommune, skriver stortingsrepresentant Bente Stein Mathisen.

FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

Kommunereformen er helt nødvendig. Vi må slå sammen mindre kommuner for fortsatt å ha det velferdssamfunnet vi kjenner. Arbeidet med å utvikle nye Asker kommune har vist hvordan dette kan gjøres.

Asker, Røyken og Hurum blir en større kommune fra 1. januar 2020. Det har vært en forbilledlig og god prosess hvor innbyggerne har vært involvert hele veien. Miljøperspektivet er noe av det viktigste som er på dagsorden fremover. Jeg synes det er flott å bo i en kommune som har FNs bærekraftsmål som rammeverk for den nye kommuneplanen.

70 prosent av de små kommunene i Norge sier at de er helt avhengig av samarbeid, interkommunale avtaler eller innkjøp for å kunne levere tjenester til innbyggerne sine, i følge en rapport fra Telemarkforskning.

Kommunereformen handler ikke om å sentralisere makt. Den handler om å stoppe den sentraliseringen som allerede foregår. Mange mindre kommuner opplever fraflytting og har problemer med å levere kvalitative og gode tjenester. Når man allerede samarbeider og har inngått interkommunale avtaler med nabokommunene om barnevern, brannvesen og sykehjem, er det ikke da like greit å gå løpet helt ut, bli en større kommune med et felles rådhus, felles rådmann, ordfører og et felles kommunestyre?

Tjenestene til innbyggerne i nye Asker kommune vil fortsatt være nær der folk bor

Ved alle endringer og reformer er det viktig å holde fast ved det som er bra, slik at vi bygger videre på de gode verdiene og tjenestene vi har. Vi ønsker et Norge med små forskjeller, et land hvor vi har tillit til hverandre og hvor tjenestene er nær der folk bor. Men av og til er reformer nødvendig, fordi det har skjedd endringer i samfunnet vårt over tid. Vi lever heldigvis ikke i et land som er sementert. Vi lever i et Norge som er i utvikling og i bevegelse. Derfor må systemene vi har etablert, også endres i takt med utviklingen. Endringer og omstillinger tar tid. Et styringsdyktig parti må tåle å stå i vanskelige omstillinger uten å vingle når omstilling smerter og når andre partier tjener på å tviholde på det gamle.

Tjenestene til innbyggerne i nye Asker kommune vil fortsatt være nær der folk bor. I Holmsbu vil det være både helsetjenester, hjemmetjeneste, skole og barnehage. Det samme vil det være i Spikkestad i Røyken. Det er skremselspropaganda å hevde at kommunesammenslåing innebærer at folk mister tjenestene der de bor. Det er kun rådhuset, kommunestyret med ordfører pluss noe administrative tjenester som blir slått sammen.

Innbyggerne i Asker, Hurum og Røyken har forstått at de har mye å vinne på å bli en større kommune. Det var stor skepsis til å begynne med, som det alltid er ved store endringer. Men nå er folk positive. De aller fleste mener dette er en god og riktig beslutning, noe de gav uttrykk for ved valget i høst. Jeg er glad jeg bor i en kommune som er opptatt av utvikling, som har politikere som er fremoverlente, som vil forandre for å bevare.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.