Glede gir mestring

FOR IDRETTSUNGDOM: – NTG-U er ingen ubetinget rugekasse for våre toppidrettsgymnas, skriver innsenderen. FOTO: KNUT BJERKE

FOR IDRETTSUNGDOM: – NTG-U er ingen ubetinget rugekasse for våre toppidrettsgymnas, skriver innsenderen. FOTO: KNUT BJERKE

Av

Idrett. Hva er hensikten med at ungdomsskoleelever skal gå på NTG-ungdomsskole (NTG-U )- skal de bli toppidrettsutøvere alle sammen?

DEL

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) etablerte ungdomsskole i Bærum i 2004. Tanken var å gjøre idrettsungdom rustet for et videre gymnasløp med kombinasjon skole og idrett.

Les også: Millionunderskudd i NTG U i Bærum

Les også: NTG skal starte idrettsskole i Asker

13 år senere har vi et resultat som overgikk våre ambisjoner:

Vi har skapt en suksessoppskrift på en undervisningsform hvor ungdom oppnår økt mestring og læringsglede gjennom et godt samspill mellom idrett, fysisk lek og læring.

Vi har skapt en skole hvor alle våre elever får et grunnlag for et aktivt liv, og en skole hvor de idrettsinteresserte fra tidlig alder lærer at det ikke er nødvendig å nedprioritere teoretisk kunnskap.

NTG-U utvider med avdelinger på Kongsvinger, Lillehammer, i Bodø, i Tromsø og i Asker innen 2019.

Skolens filosofi var enkel, elevene skulle få trene i skoletiden hver dag. Vi skulle overføre deler av idrettspsykologien inn i arbeidet med skolefagene, og bruke de samme metodene i læringsarbeidet som på trening.

Elevene skulle forberedes på hardt skolefaglig arbeid samtidig som de skulle opparbeide seg treningskapasiteten de trengte for å komme inn på våre videregående skoler.

Vi skulle dermed rekruttere våre egne elever inn i egne videregående skoler, og vi skulle finne de beste idrettsutøverne tidlig.

Nå viste det seg ganske fort at det ikke ble helt som vi tenkte. NTG-U er ingen ubetinget rugekasse for våre toppidrettsgymnas.

Skolen tiltrekker seg ungdom som ønsker å drive med idrett og som vil trene hver dag. I tillegg vil de gå på en skole med medelever med likelydende interesser og bli utfordret både idrettslig og faglig.

Vi praktiserer nå heldagsskole. Elevene får ordinær undervisning, trening, to spisepauser og leksehjelp hver dag. Vi kaller det NTG-modellen, og den defineres av at elevene får en helhetlig oppfølging på skole og trening.

Helhetlig oppfølging på skole og trening betyr at eleven får utvikle seg både som elev og som idrettsutøver. Våre lærere er også trenere, og de er med elevene hele dagen.

Sammen øves det på å lære å lære, på å stimulere indre motivasjon, og på å yte til fellesskapet gjennom trening, fag og lek.

Skolefaglig presterer våre elever på høyt nivå, vi topper landets lister på eksamens- og standpunktkarakterer og nasjonale prøver.

NTG-U fokuserer på basistrening, lek og bevegelsesglede. Men det trenes også idrettsspesifikt, med et bredt utvalg av idretter.

Perioden 12–14 år betegnes som «lære å trene»-perioden, og elevene får kunnskap om og erfaring med trening i et helhetlig perspektiv.

Perioden 15–17 år retter et sterkere fokus på å «lære å konkurrere». Derfor lager vi et tydelig treningsskille mellom våre ungdomsskoler og videregående skoler.

Underveis blir treningen mer idrettsspesifikk, og elevene får mulighet til å utforske sitt potensial. Elevene på 10. trinn kan hospitere på videregående i sin spesialidrett, da får de noe å strekke seg etter, drømme om og legge planer for.

Så nei – vi mener ikke at alle elevene på NTG-U skal bli toppidrettsutøvere, men har de en drøm om en toppidrettskarriere, kan NTG-U være et godt utgangspunkt å bygge videre på.

Vi har klokkertro på det vi tilbyr våre elever! NTG-modellen er vår fremste suksessfaktor, og de fleste elevene våre lykkes både med skole og idrett.

Vi tilpasser undervisningen til eleven, tilrettelegger for deltagelse i konkurranser og samlinger – og vi tilbyr heldagsskole. Til sammen tilrettelegger vi for at elever fortsetter med idrett underveis i ungdomsskoleløpet og at de samtidig blir gode i skolefagene.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

NTG har mye å lære bort, også til dem som utformer utdanningssystemet vårt. Påtroppende kunnskapsminister vil være hjertelig velkommen til oss for å høre mer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags