Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Normløse partier

Artikkelforfatteren er bekymret for størrelsen på utearealene i Nansenparken barnehage.

ILLUSTRASJON: TEGN 3/DBC AS

Tredje vers av den tidløse sommerslageren til deLillos «Smak av Honning» starter slik: «Kapitalens krokodiller - Stive blikk bak mørke briller - Alt de ser er kun profitt - og de glefser alt er mitt»

27. mars i år gikk hele Arbeiderpartiets og MDGs kommunestyregruppe sammen med 14 representanter fra Høyre helhjertet inn for å redusere uteareal til de av Fornebus innbygger som ikke har politisk hørbar stemme; barn og unge fra 1 – 13 år. Heller en slik løsning enn å pålegge utbyggerne å selge mer tomter til Bærum kommune slik at utearealsnormene kunne tilfredsstilles. Til tross for at det nå blir nesten dobbelt så mange boliger og innbyggere på Fornebu.

Nansenparken barnehage tilfredstiller hverken nasjonal anbefalt norm for uteareal pr barn (24 kvm pr barn over 3 år og 33 kvm for barn under 3 år) eller Bærum kommunes eget «gjennomsnittlige krav» for uteareal i barnehager på 28 kvm pr barn. I Nansenparken Barnehage vil det fra høsten 2019 bli ca 19 kvm med uteareal pr barn.

Hvis Nansenparken Barnehage skulle tilfredsstilt normen, så skulle utearealet vært ca 5.400 kvm og ikke 3.735 kvm som det er i dag. Siden Nansenparken ligger i «Byen» har differansen på 1.650 kvm en «utbyggingsverdi» for utbyggerne på ca 100 millioner. Selv om utbyggerne samlet tjener vel 20 milliarder på Fornebu utbyggingen, så vil ikke utbyggerne selge tilstrekkelig med tomteareal til Bærum kommune slik at normen for uteareal i barnehager og skoler tilfredsstilles.

Vil du ha et Fornebu (og Bærum) der barn og ungdoms behov tas på alvor, så stem noe annet enn Høyre, Arbeiderpartiet eller MDG i høsten kommunevalg. De tre partiene skrøt i 2018 at takket være dem så skal normen til uteareal fra nå av følges. Men de tre åpnet for å gi dispensasjoner «i bynære strøk, eller der det finnes parker, løkker eller idrettsanlegg i nær tilknytning til en enklet skole eller barnehage». Mao fritt frem for å fravike normen på Fornebu spesielt– og i store deler av Bærum generelt.

Er det grunn til å tro at Høyre, Arbeiderpartiet og MDG vil etterleve kompromisset som Venstre fikk gjennom om å følge TEK17 og anbefalte normer? Hva skjer når «Kapitalens Krokodiller» kommer med sine dispensasjonssøknader om 2 meters byggegrenser, om å benytte parkarmer til oppstillingsplasser for brannbiler og teknisk infrastruktur, å bygge ti talls bygg på 7-8 etasjer pr felt i Parken og 10-12 etasjer over t-banestasjonene?

En frittgående høne har krav på 4 kvm uteareal. Utearealet til Nansenparken Barnehage kan dermed huse 931 fritt gående høner. Eller inntil 200 barn i alderen 1-6 år i flg Høyre, Arbeiderpartiet og MDG.

Så alle dere som støtter Aksjonen Fornebu Barna eller Beboeraksjonen for Fremtidens Fornebu. La dine barn bli «hørt». Spill «Smak av honning» – og gjerne passe høyt, så naboen vet at du også vil at våre barn og barnebarn skal høres.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.