Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Norge trenger flere kvinnelige gründere

– Dessverre er fortsatt kvinneandelen lav når det gjelder gründerskap, skriver Turid Lohne Velund, Hilde Hvaal Durban og Monica Vee Bratlie i Asker og Bærum Høyre. Gjennom Viken Høyres kvinneforum varsler de flere tiltak for å endre dette.

– Dessverre er fortsatt kvinneandelen lav når det gjelder gründerskap, skriver Turid Lohne Velund, Hilde Hvaal Durban og Monica Vee Bratlie i Asker og Bærum Høyre. Gjennom Viken Høyres kvinneforum varsler de flere tiltak for å endre dette.

FOTO: PRIVAT

«Norge trenger flere arbeidsplasser. Heldigvis er det mange som satser», sa vår statsminister i årets nyttårstale.

Høyres hovedbudskap er å skape mer og inkludere flere. Vi må ha flere som bidrar inn til statsbudsjettet, enn de som får fra statsbudsjettet. Derfor er det viktig å legge til rette og ikke minst skape en kultur for gründerskap.

Gründere er med på å skape morgendagens arbeidsplasser. Både direkte ved at deres selskaper vokser og ansetter flere personer, og indirekte ved at de utfordrer det eksisterende næringslivet til å utvikle seg videre.

Dessverre er fortsatt kvinneandelen lav når det gjelder gründerskap. Av dem som ønsker å starte egen bedrift, er hele 45 prosent kvinner, mens det bare er 33 prosent som faktisk går til det skrittet å starte opp. Andelen av dem som overlever etter fem år er kun på 19 prosent, ifølge en rapport fra Menon i 2019

Regjeringen har utarbeidet en handlingsplan, med 13 ulike tiltak, for å bidra til at flere kvinner etablerer egen virksomhet. Dette for å gi gode rammer for gründere og oppstartsselskaper, tilpasset kvinner, slik at det skal bli lettere og tryggere å skape nye arbeidsplasser. 

Likevel mener mange kvinner at det fortsatt er en del hinder for at de skal både tørre å starte egen bedrift. Det er spesielt tre faktorer som det vises til: økonomi, sikkerhet og nettverk.

Flere studier viser også at kvinner møter på større problemer enn menn med å få tilgang til kapital.

Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva kan alle bidra med både kapital, rådgivning og andre former for støtte til innovative virksomheter, ved blant annet å hjelpe til å knytte kontakter, bygge nettverk og øke kompetanse.

Gode sykelønns- og inntektssikringsordninger gir økonomisk og sosial sikkerhet. Mangelfulle rettigheter ved sykdom trekkes frem som en sentral utfordring ved det å starte og drive egen virksomhet.

Det er derfor gledelig at regjeringen i fjor vedtok at dekningsgraden for sykepenger økte fra 75 til 80 prosent. Også adgang til dagpenger under etablering, ble utvidet fra ni til tolv måneder i 2019. Dette er gode tiltak, men vi må få til mer.

Med bakgrunn i regjeringens handlingsplan skal Viken Høyres kvinneforum:

  • Sette kvinnelig entreprenørskap på dagsordenen.
  • Være med på å skape nettverk og mentorprogram for å trygge kvinner til å starte egen bedrift.
  • Fremme kunnskap om «Business Angels/forretningsengler».
  • Skape engasjement og kunnskap om gründerskap, forretningsmuligheter, ledelse og verdiskaping.
  • Stimulere til at flere kvinnelige gründere lykkes i å skape sin egen stabile arbeidsplass.
  • Stimulere til at flere kvinnelige gründere utvikler og virkeliggjør vekstambisjonene de har for bedriften.
  • Bruke Ungt Entreprenørskap med fokus på kvinnelig entreprenørskap.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.