Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Noe må ofres i kampen for inkludering og mot høyreekstremisme

– Vi skal aldri glemme, skriver innsenderen i forbindelse med at det er to år siden terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen på Skui.

– Vi skal aldri glemme, skriver innsenderen i forbindelse med at det er to år siden terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen på Skui.

Foto: Knut Bjerke

Et forbud mot nazistiske grupperinger vil bryte med prinsippet om organisasjonsfrihet. Men dette vil være i tråd med gjentatte oppfordringer fra FN.

Det er nå to år siden Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) fra Eiksmarka ble frarøvet livet og Al-Noor-moskeen på Skui ble utsatt for et terrorangrep.

– Nazistiske ytringer som vi har opplevd i Bærum de senere år, burde vært pådømt, skriver Kristin Walstad fra Asker, stortingskandidat for Partiet Sentrum i Akershus.

– Nazistiske ytringer som vi har opplevd i Bærum de senere år, burde vært pådømt, skriver Kristin Walstad fra Asker, stortingskandidat for Partiet Sentrum i Akershus.

FOTO: PRIVAT

Philip Manshaus var ingen selvstendig ideolog. Rettsforklaringen viste at han for det meste gjenbrukte andres høyreekstreme tanker, funnet på internett. Ideene hadde en så sterk appell at han følte seg forpliktet til å handle basert på disse den 10. august 2019.

«Breivik fikk rett» ble i sommer tagget på minnesmerket på Holmlia i Oslo, satt opp for å minne oss om det rasistisk motiverte drapet på 15-årige Benjamin Hermansen i 2001. Tre medlemmer fra den nynazistiske gruppen Boot Boys ble dømt til fengsel for medvirkning.

Nazisme er strukturell, ideologisk rasisme. Rasisme er en av de viktigste årsakene til utenforskap. Utenforskap hindrer utvikling av et samfunn hvor alle mennesker regnes med og inkluderes. Partiet Sentrum har programfestet innføring av organisasjonsforbud mot nazistiske grupperinger. I det ligger at de nazistiske ytringer som vi har opplevd i Bærum de senere år, også burde vært pådømt.

Et forbud mot nazistiske grupperinger vil bryte med prinsippet om organisasjonsfrihet. Men dette vil være i tråd med gjentatte oppfordringer fra FNs rasediskrimineringskomité (CERD) som har i oppgave å overvåke at medlemslandene overholder FN-konvensjonen mot rasediskriminering.

Organisasjonen Sian har hatt markering i Sandvika denne våren. Bærums-politikere, lærere og andre har fordømt Sian og deres holdninger. Det muslimske miljøet har lenge forsøkt å ta et oppgjør med Sians antimuslimske rasisme, men den antirasistiske kampen er avhengig av at flere krefter drar i samme retning. 

Sian tar til orde for etnisk rensing i Norge, de vil videre internere og deportere muslimer (Debatten, NRK 3. september 2020), frata muslimer deres trosfrihet og har uttalt at de vil ha terroristen Breivik ut av fengsel.

Er motdemonstrasjoner nok? 

Et bredt politisk flertall har tidligere avvist tanken om å innføre organisasjonsforbud for nazistiske organisasjoner. Partiet Sentrum mener både politiet og domstolene trenger et lovverk som tydelig gir mulighet til å bekjempe nazistiske organiseringer og ytringer.

Samtidig er det viktig å understreke at det viktigste arbeidet mot utenforskap og for inkludering av alle i et livssynsåpent, mangfoldig og åpent samfunn skjer gjennom det generelle holdningsskapende arbeid på mange områder og arenaer. Her er ytrings- og organisasjonsfrihet en forutsetning.

Når disse friheter, i ekstreme tilfeller, undergraver friheten til mennesker og grupper som særlig trenger vår støtte og beskyttelse, må vi akseptere at lovverket rundt ytrings- og organisasjonsfriheten setter begrensninger for noen. For at det skal bli frihet for flere.

En annen ting er at det bør være en selvfølge at statsstøtten til HRS og andre organisasjoner som aktivt motarbeider inkludering og bidrar til hatefulle ytringer, fjernes. Det handler ikke om jus, men om hva vi skal bruke fellesskapets penger til!

For vi skal aldri glemme.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.