Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nødvendig reform

Jeg deler de vurderinger Hans Kristian Lingsom kommer med i Budstikka 31. mai om viktigheten av en regionreform, spesielt i Oslo/Akershus.

Det må utvikles et forpliktende samarbeid om regionale utfordringer mellom Oslo og Akershus, samt staten.

Jeg stusser imidlertid når han skriver at «det viktigste for hovedstadsområdet er ikke kommunereformen, men derimot regionreformen» og at «det blir ikke mer areal for utbygging ved å slå sammen kommuner».

Les også: Regionreform viktigst

Ls også: Bærums tidligere rådmann: – Oslo må være med

Ifølge Lingsom «er arealene der allerede i dag og kan utvikles uavhengig av en kommunereform.» Den analysen er feil.

Selv om han påpeker at en utvidet kommune kan stille opp med større politisk tyngde og økonomisk kraft i utviklingen av de arealer man ønsker å prioritere, kan artikkelen etterlate den misforståelse at en mer helhetlig og bedre arealutnyttelse kan skje med opprettholdelse av dagens oppsplittede kommunestruktur.

Det er ikke riktig! På hvilken måte skulle lille Hurum, med 9.500 innbyggere og et tilsvarende kommunebudsjett, kunne løfte de investeringer i teknisk og sosial infrastruktur som den fremtidige befolkningsveksten i Vestregionen vil kreve? Heller ikke Røyken med 21.000 innbyggere har muskler til dette alene.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Utviklingen hittil viser da også med all ønskelig tydelighet at dette heller ikke har skjedd. Arealene ligger der ubenyttet.

En reduksjon i antall kommuner er helt nødvendig for boligbygging og ny vekst i områder med tilstrekkelige arealer, som Hurum og Røyken. Det dreier seg både om økonomisk styrke og felles reguleringsmyndighet. Forhåpentligvis kan et nytt og utvidet Asker bidra her.

Norsk kommunal forvaltning er ikke utformet slik at de små kommunene kan løse storkommunenes utfordringer. Det er omvendt. Kommunereformen er derfor helt nødvendig!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler