Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

NHO holder liv i gamle myter

– Ønsker vi et Askersamfunn med velferdstjenester basert på humanisme og solidaritet, eller skal drivkraften være avkastning for eierne? spør kommunestyrerepresentant Martin Berthelsen (SV).

– Ønsker vi et Askersamfunn med velferdstjenester basert på humanisme og solidaritet, eller skal drivkraften være avkastning for eierne? spør kommunestyrerepresentant Martin Berthelsen (SV).

Foto: KARL BRAANAAS

Etter varaordfører Monica Vee Bratlies hyllest til privatisert velferd og mitt tilsvar til dette i Budstikka, har NHO ved Torbjørn Furulund funnet det nødvendig å ile Bratlie til unnsetning med et innlegg med tittelen «Berthelsen holder liv i gamle myter».

Spørsmålet om privat kontra offentlig velferd er først og fremst et rikspolitisk tema, men jeg antar at Budstikka gir spalteplass fordi en fremtredende representant for posisjonen i Asker har tatt til orde for et frislipp av private velferdsaktører, nå ivrig sekundert av bransjedirektøren i NHO Service og handel.

«Norge har ingen tradisjon for profittmaksimerende private aktører i våre velferdstjenester. Dette tydeliggjøres av den offentlige utredningen, som jeg anbefaler Berthelsen å lese» skriver Furulund.

Takk for anbefalingen! Utredningen, forfattet av Velferdstjenesteutvalget (VTU), kommer med konklusjoner som absolutt ikke egner seg som sannhetsvitne hverken for varaordfører eller NHO. 

På side 431 står det «Høy oppkjøpsaktivitet, interesse fra utenlandske investorer og store salgsgevinster og goodwillbeløp indikerer (...) at investeringer i velferdssektorene i Norge er lønnsomme». 

Et samlet utvalg sier at «vi ikke kan utelukke at det realiseres meravkastning utover normalavkastning (superprofitt) hos aktører i de ulike velferdssektorene». Utvalget sier også at økt innslag av «private equity»-fond indikerer at det er lønnsomt å investere i offentlig finansierte velferdstjenester».

«Det finnes knapt et mer gjennomregulert område av næringslivet (sic) enn nettopp helse- og velferdsområdet» skriver Furulund. Nettopp. Et område med minimal risiko og sikker avkastning. Man forstår hvorfor velferdsentreprenører føler seg tiltrukket av det.

Furulund argumenterer med den bedriftsøkonomiske grunnregelen om overskudd som må til for at en bedrift skal overleve. Hovedpoenget for undertegnede er at det ikke er graden av lønnsomhet innen privat velferd som er det avgjørende momentet, men et annet verdirasjonale: Selv om det ikke er tale om profittmaksimering, mener vi at Asker er et bedre sted for innbyggerne når tjenestene utføres i regi av kommunen, underlagt folkevalgt kontroll og offentlig innsyn, og ikke minst, at brukerbetalinger og skattemidler forblir i kommunen. 

Det er lite erfaring som gir grunnlag for å påstå at privat velferd fremmer innovasjon og mangfold. VTU har ikke funnet forskning som dokumenterer slike effekter av å bruke private.

Monica Vee Bratlie har med privatiseringsutspillet sitt slått an et viktig tema i opptakten til den kommende valgkampen. Ønsker vi et Askersamfunn med velferdstjenester basert på humanisme og solidaritet, eller skal drivkraften være avkastning for eierne?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.