Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nei til søndagsstengt bibliotek i Asker

Beslutningen om søndagsstengt bibliotek i Asker får kritikk fra Marianne Aasen.

Beslutningen om søndagsstengt bibliotek i Asker får kritikk fra Marianne Aasen. 

FOTO: STEIN HALVORSEN

Det er trist at åpningstiden blir kortere i et av de viktigste tilbudene i Asker.

Biblioteket er kanskje det viktigste kulturtilbudet kommunen har; åpnet for alle og gratis. Nå strammes åpningstidene ved Asker bibliotek inn. Fra årsskiftet stenges biblioteket i sentrum på søndager.

Folkebibliotekene har vært og er en kulturell bærebjelke i Norge. De er åpne for alle og er gratis. Asker bibliotek er av de bedre i Norge og ble i 2009 kåret til Årets Bibliotek, blant annet fordi på grunn av kreativt og dyktig personale. Biblioteket i Asker er et eldorado i kunnskap, kultur og underholdning i form av bøker, lydbøker, filmer, spill og gratis tilgang til internett. Og ikke minst: det en sosial møteplass for familier, for vennegjengen eller et sted å søke alene. Her kan man være, uten å måtte kjøpe noe.

Det er både overaskende og trist at flertallet som styrer kommunen med Høyre i spissen, går inn for kortere åpningstid i et av de viktigste tilbudene Asker kan tilby.

Overraskende fordi Høyre stadig snakker om kunnskap i skolen. Trist fordi de ikke ser hvor viktig slike gratis tilbud er for utjevning av forskjeller og like muligheter for alle.

Barn og ungdom leser mindre enn før. 1 av 3 gutter leser ikke bøker. 75 prosent av gruppen mellom 15 og 25 år leser mindre enn fem bøker i året, kom det fram i en undersøkelse fra 2019. Samtidig vet vi det er det en klar sammenheng mellom lesning og skoleprestasjoner. Da blir kortere åpningstid ved biblioteket feil vei å gå. I stedet bør ungdom møtes med et bedre bibliotektilbud som appellerer til deres interesser og deres måte å møtes på. Oslo har klart det på Tøyen. Tilbudet ved Deichman Biblo Tøyen er så bra at det har blitt kåret til ett av verdens kuleste steder å være for barn, av TIME for kids (a la Aftenposten junior).

Skal barn og ungdom lese mer, er det nødvendig å utvide tilbudet ikke innskrenke det. God veiledning og tilrettelegging av fagfolk er stikkord. Meråpnet bibliotek kan kompensere noe. Ordningen med tilgang til biblioteket utenom åpningstid fungerer tilfredsstillende for mange. Kanskje særlig de som allerede bruker biblioteket. For nye grupper brukere, særlig ungdom, vil det neppe føre til mer lesing. Man må være fylt 18 år, og det sosiale med å være sammen på biblioteket forsvinner. Dessuten: det kan aldri kompensere for tilstedeværelsen av kompetente bibliotekarer som gir god veiledning og lager spennende arrangement som stimulerer leselyst og nysgjerrighet.

Arbeiderpartiet vil at bibliotekene skal styrkes, ikke svekkes med kortere åpningstid når folk flest har fri.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.