Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nei til reklame mot kosmetiske inngrep

INNSENDER: Hannah Løseth Takle er styremedlem i Bærum Unge Høyre.

På årsmøtet i Viken Høyre fremmet Unge Høyre et forslag om forbud mot reklame for kosmetiske inngrep.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Reklame for kosmetiske inngrep er noe man kan se på T-banen, busstopp, men kanskje aller mest på internett. Her appellerer reklamen til ungdom gjennom bloggere og influensere. 15-, 16- og 17-åringer blir altså utsatt for reklame for kroppsfiksing, før deres egen kropp i det hele tatt er ferdig utviklet.

Ungdomstiden er for mange en periode i livet preget av usikkerhet rundt kropp og selvbilde. Når det blir tilbudt tjenester som leppeinjeksjoner og brystforstørring, kan det virke som lettvinte løsning på store problemer. For mange er realiteten en kortvarig lykke, og problemer som burde blitt løst på helt andre vis.

Hele 85 prosent av unge jenter og 30 prosent av unge gutter opplever et negativt kroppspress, viser en undersøkelse gjort av Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Dette er høye tall jeg mener det er nødvendig at vi jobber for å redusere.

Sitat Takle - kroppspress

For det blir ikke bare reklamert for kosmetiske inngrep. Rabattkoder for ulike typer kosmetiske inngrep har også blitt delt ut av ulike klinikker. Dette fører til en normalisering av medisinske inngrep som ikke går på helsemessige behov.

De som fronter disse inngrepene er ungdommens forbilder; bloggere og influensere. Bloggere og influensere som tjener penger på usikkerheten mange unge føler på.

Les flere innlegg på budstikka.no/debatt

Ifølge markedsføringsloven er det ikke lov å reklamere mot barn på en måte som spiller på dårlig selvtillit eller sosial usikkerhet. Og det er jo nettopp det som blir gjort.

Dessuten er det irreversible inngrep med en klar helsemessig risiko. Om man angrer i ettertid så hjelper ikke det når skaden er skjedd, og pengene er brukt.

Dette er en sak hvor vi må veie bloggeres og klinikkers inntekter opp mot hensynet til unge menneskers helse og trivsel. Valget bør være enkelt. Det var det også for Viken Høyre denne helgen.


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.