Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nei til privatisering av svømmeundervisningen

– Arbeiderpartiet vil at Bærum kommune fortsatt skal ha eneansvaret for svømmeundervisningen i grunnskolen, skriver innsenderen.

– Arbeiderpartiet vil at Bærum kommune fortsatt skal ha eneansvaret for svømmeundervisningen i grunnskolen, skriver innsenderen.

Foto: Joakim S. Enger

Det er livsviktig at barn og unge kan svømme så de kan ha det gøy i vannet, kose seg og samtidig være trygge.

Arbeiderpartiet vil ha kvalitet, kontinuitet og forutsigbarhet i svømmeundervisningen. Dessverre vil flertallet med Høyre og Venstre i føringen noe annet. 

Så nå skal svømmeundervisningen i Bærumsskolen ut på anbud fra høsten 2022. Det er trist.

Alle partier vil at alle elever skal lære å svømme, og at timetallet til dette må økes. Svaret er enkelt, da må kommunen ansette flere faste svømmelærere i hele stillinger siden det ikke holder med de tre man har i dag. 

Arbeiderpartiet vil at Bærum kommune fortsatt skal ha eneansvaret for svømmeundervisningen i grunnskolen. 

– Vi sier nei til denne privatiseringen av en viktig, offentlig oppgave, skriver Kari Seljelid (Ap).

– Vi sier nei til denne privatiseringen av en viktig, offentlig oppgave, skriver Kari Seljelid (Ap).

Foto: JOAKIM S. ENGER

Administrasjonen klager over at lærernes arbeidstidsavtale har for mange timer til planlegging og etterarbeid, så det blir «bare» 24 skoletimer i svømmehallen. 

Men tid til samarbeid med skolens lærere, planlegging av opplæringen og tilpasning til elevenes individuelle behov må nødvendigvis ta tid. Det er nettopp arbeidstidsavtalen som sikrer kvalitet og gode pedagogiske opplegg for grunnopplæringen til 2. og 3.-klassingene.

Elevene sikres den beste svømmeundervisningen ut fra sine forutsetninger, fra de som har vannskrekk og liten svømmeerfaring til de som nesten kan svømme.

Anbudet som flertallet har vedtatt, skal gi flere instruktørtimer i svømmehallen til lavere pris uten å følge lærernes arbeidstidsavtale. 

Det undergraver tariffavtalene kommunen har med sine ansatte i KS-området. Slik vil ikke Arbeiderpartiet ha det. 

Vi kan ikke godta at oppgaver som skal løses av pedagoger, kan erstattes med ikke-pedagoger eller pedagoger på andre vilkår enn kommunens ansatte lærere. 

Arbeiderpartiet vil ikke hule ut den offentlige skolen, slik H og V nå forsøker – og langt mindre ofre svømmelærerne for privatiseringens skyld.

At Høyre og Venstre vil miste tre erfarne svømmelærere som har lært mange elever i Bærumsskolen å svømme, er helt utrolig. 

Dagens årsbudsjett på 4 millioner brukes som en tvangstrøye for flertallets vedtak. Vi synes det er tragisk at Bærum kommune må ty til privatisering av grunnopplæringen i svømming. Kommunen oppfyller opplæringsloven og kravene til svømmeundervisning best når den ivaretar undervisningen selv.

Kommunedirektøren skal fremme sak om kvalitetsreform i svømmeopplæringen for barn i Bærum kommune, hva det vil koste å tilby minst 40 timer svømmeundervisning for lavere trinn, pluss det som skal til for å oppnå full svømmedyktighet innen ungdomsskolealder for alle barn. 

På vårt spørsmål om hva det vil koste å tilby 40 timer totalt, fikk vi til svar at budsjettet må økes med drøyt 5 millioner kroner. En opptrapping over to-tre år kan være en vei å gå.

Arbeiderpartiet mener at livsviktig undervisning krever god kvalitet. Derfor sier vi nei til denne privatiseringen av en viktig, offentlig oppgave.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.