Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nei til privatisering av eldreomsorg

– En felles offentlig helsetjeneste, styrt av fellesskapet og finansiert over skatteseddelen, er det beste bolverket mot økte forskjeller, skriver innsenderen.

– En felles offentlig helsetjeneste, styrt av fellesskapet og finansiert over skatteseddelen, er det beste bolverket mot økte forskjeller, skriver innsenderen.

ILLUSTRASJONSFOTO: TRINE JØDAL

Høyreregjeringen banket nylig gjennom et hurtigspor for privatisering og oppsplitting av eldreomsorgen vår. 

Dette gjør det vanskeligere å samhandle og sikre helhetlige tjenester til sårbare brukere. Arbeiderpartiet frykter at dette vil gå ut over de skrøpeligste eldre.

De viktigste ressursene i helse- og omsorgstjenesten er de ansatte som står på dag og natt. 

I dag vet vi at vi mangler flere tusen sykepleiere, spesialsykepleiere og helsefagarbeidere i helse- og omsorgstjenesten. Mangelen på helsepersonell er forventet å øke betydelig i årene fremover. 

Fremfor å løse denne utfordringen sørger høyreregjeringen heller for å gjøre vondt verre. Erfaringer fra Sverige viser at etableringen av såkalt «fritt brukervalg» er forbundet med svekkede lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. 

Vi frykter at dette vil gjøre det mindre attraktivt og vanskeligere å jobbe i helse- og omsorgstjenesten.

Tuva Moflag er stortingsrepresentant for Akershus Ap og står på 3. plass på partiets liste ved høstens valg.

Tuva Moflag er stortingsrepresentant for Akershus Ap og står på 3. plass på partiets liste ved høstens valg.

Foto: STORTINGET

Norge er et land med store avstander, og i mange distriktskommuner bor folk spredt. Mer oppsplitting og privatisering av eldreomsorgen gjør det vanskeligere å gi et godt tilbud til alle uavhengig av hvor de bor. 

Svenske erfaringer viser at de private tilbyderne etablerer seg der markedet er størst og mest lukrativt. «Fritt brukervalg» kan bidra økt sentralisering. Arbeiderpartiet mener dette tar eldreomsorgen i feil retning og er opptatte av å sikre likeverdige tjenester i hele landet.

Valgfrihet handler ikke om logoen på uniformen til dem som kommer inn i hjemmet ditt. Fremtidens eldreomsorg må bygge på helhetlig bruk av kompetanse og ressurser, der kommunene og spesialisthelsetjenestene jobber sammen for å ivareta de mest sårbare eldre.

God eldreomsorg i hele landet avhenger av mer ressurser, større tillit til ansatte, faste stillinger og bedre arbeidshverdager. Valgfrihet handler om tjenester som ser hele mennesket, som legger til rette for meningsfylte aktiviteter og nok folk til at man kan møte behovet til hver enkelt.

En felles offentlig helsetjeneste, styrt av fellesskapet og finansiert over skatteseddelen, er det beste bolverket mot økte forskjeller. 

Vårt mål er en helse- og omsorgstjeneste i verdensklasse som er tilgjengelig for alle uansett adresse og lommebok. Derfor sier vi et klart og tydelig nei til høyreregjeringens oppsplitting og privatisering av eldreomsorgen. 

Vi sier ja til flere ansatte med høy kompetanse og bedre tid.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.