Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nei til barnehagesentralisering

Dagens Vallersvingen barnehage skal bli til en ny og større Valler barnehage. – Vi mener at store enheter gjør mennesker små, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Formannskapet i Bærum behandlet 28. oktober konsept for ny Valler barnehage. Dagens barnehager i Vallersvingen, Hamang og Lillehagen avdeling Lesterud skal legges ned og erstattes av en stor barnehage for 200 barn i Vallersvingen.

Kommunedirektøren siterer barnehagebehovsanalysen: « … det som regel skal etableres store barnehager som gir bedre muligheter for arealeffektive løsninger, mindre behov for tomteareal, økt fleksibilitet til justering av tilbudet i forhold til etterspørselen, samt en mer effektiv barnehagedrift. Stordriftsfordeler utløses ved å samle mindre barnehageenheter til større og mer driftseffektive enheter.»

Det høres ut som man snakker om en produksjonsbedrift. Barnas beste er ikke nevnt. Vallersvingen barnehage blir i to etasjer med totalt areal på 2.400 kvadratmeter og med 18 baser. Sammenlignet med typiske barnehager i Bærum for 50–80 barn vil dette oppleves som kjempestort. Det argumenteres med at dette er jevngodt

Felles for de tre eksisterende barnehagene er at de ligger i boligområder. Veien til barnehagen er kort. Mange kan gå eller sykle. Med en sentralisert barnehage i Vallersvingen må de fleste bli transportert i bil. Dette i en tid hvor flest mulig oppfordres til å gå eller sykle.

Lokal tilknytning til naboskapet er viktig og særlig for barnehagebarna. Lekeområdene benyttes også utenfor barnehagenes åpningstid.

Bærum kommune har nå lagt seg på en sentralisert barnehagestruktur med barnehager opptil 300 barn. Argumentet er hele tiden å spare penger selv om det kan være marginalt.

Bemanningen i forhold til antall barn skal være den samme for store og små barnehager. For få år siden var gjengs størrelse for barnehager 100 barn. Utdanningsforbundet er skeptisk til store enheter og at disse blir tunge å administrere. Vi mener at store enheter gjør mennesker små. Og her snakker vi om de minste av oss.

Alternativet til å bygge en stor sentralbarnehage i Vallersvingen er å oppgradere, eventuelt å nybygge mindre barnehager på de tre stedene hvor barnehagene er i dag. 

Vi la frem forslag om å spørre foreldrene for de tre barnehagene om de foretrekker sentralisert barnehage eller oppgradering/nybygg der barnehagene er i dag. Dette ble nedstemt. 

I Bærum snakker man varmt om innbyggerinvolvering, men når kostnader er involvert, så holder det med praten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.