Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Negativ koronatest, hva nå?

– Selv om du er lei av å høre de samme rådene om avstand og håndhygiene, er det viktigere enn noen gang å følge smittevernrådene for å få tilbake den gamle hverdagen din, skriver Askers kommuneoverlege Meera Grepp.

Foto: KARL BRAANAAS

Du har tatt koronatesten og venter i spenning på prøvesvaret. Resultatet er sikkert negativt, tenker du. Det er bare litt feber. Hvor skulle du ha blitt smittet med korona?

Heldigvis får du rett. Ikke påvist, står det på helsenorge.no. Da kan du vel dra tilbake på jobb?

Men det kan du ikke.

Du gjør ikke samfunnet noen tjeneste om du returnerer på jobb og gjenopptar ditt sosiale liv, selv om koronatesten er negativ. Har du forkjølelse eller influensa, sprer du ikke koronasmitte, men du smitter fortsatt andre, med andre virus. Og det skaper en god del trøbbel for flere.

Norske kommuner må i disse dager forberede seg på å teste 5 prosent av sine innbyggere i uken. For Askers del innebærer det 4.700 mennesker. 

Pågangen på koronatelefonen og i testteltet er stor – flere ønsker å teste seg nå som testkriteriene er endret. Vi i kommunen gjør vårt for at alle som mistenker smitte kan få tatt koronatest raskt.

Møter du opp på arbeidsplassen når du ikke er i form, selv om du ikke har korona, smitter du hun som står ved siden av deg. 

Når hun begynner å føle seg pjusk og får hoste og feber, må også hun teste seg for korona for å se om hun kan være smittet. Det betyr ytterligere flere i karantene i påvente av testing og prøvesvar. 

Det kan hende at arbeidsplassen din tåler å ha ansatte på hjemmekontor, men ikke alle jobber kan utføres hjemmefra. Tar du lett på smittevernrådene, belaster du så mange flere enn bare deg selv. 

Ditt valg kan gå utover andre mennesker, familier og arbeidsplasser. Du belaster også helsevesenet som da må teste enda flere.

Smittevernrådene må tas på alvor. De bidrar til at vi holder pandemien under kontroll og unngår at flere blir alvorlig syke. 

Er du ikke i form og opplever symptomer på luftveisinfeksjon, så bli hjemme til formen din er bra, selv om koronatesten er negativ. Ikke dra på jobb. Dropp konfirmasjonen til nevøen. Takk nei til middagsselskapet i helgen. 

Har du syke barn, skal også de være hjemme. Ikke send dem i barnehagen, på SFO eller fotballtreningen. Er du i ti dagers karantene, slipper du heller ikke unna, selv om du har testet negativt.

Selv om du er lei av å høre de samme rådene om avstand og håndhygiene, er det viktigere enn noen gang å følge smittevernrådene for å få tilbake den gamle hverdagen din. Den du hadde før korona. 

For den var jo ganske fin, var den ikke?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.