Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nedprioritering av utsatte grupper

Asker kommune stengte i midten av mars, i tillegg til barnehager og skoler og en rekke andre tilbud, ned dag- og lavterskeltilbud til utsatte grupper.

Dette dreier som om dag- og lavterskeltilbud til eldre, funksjonshemmede og psykisk syke og rusmisbrukere. Spesielt de to siste gruppene er ekstra utsatte under koronakrisen, med stor fare for økt symptomtrykk og inntak av rusmidler.

Nå åpnes samfunnet gradvis opp igjen etter den første bølgen av koronasmitte. I Asker som i resten av landet har de minste barna allerede vært tilbake på skolen et par uker, mens de eldre trinnene nå følger etter. Også idretten og kulturlivet deriblant Aktiv fritid åpnes gradvis opp, men noen må vente.

I referat fra krisedelsens møte fredag 8. mai står det følgende, sitat: «Det bemerkes at gjenåpning av dagsenter og dagaktivitetstilbud innen tjenesteområde Velferd ikke omfattes. En gjenåpning av disse tjenestene vil finne sted på et senere tidspunkt, og må blant annet vurderes i sammenheng med bemanningssituasjonen.»

Hvordan lese dette på annen måte enn at de gruppene som til vanlig sitter nederst ved bordet, også gjør det i gjenåpningen av samfunnet? Da dag- og lavterskeltilbudene stengte ned, ble ansatte omdisponert til andre funksjoner. Når man nå har fått kontroll på smittesituasjonen, må disse tilbakeføres umiddelbart.

Det er også grunn til å stille spørsmål ved om nedstengningen av stedlige dag- og lavterskeltilbud i Asker har vært i direkte strid med nasjonal veileder fra Helsedirektoratet om ivaretagelse av personer med rus- og psykiske lidelser i kommunen under koronavirus, som sier at kommunen må vurdere hvordan de kan opprettholde lavterskeltilbud til denne gruppen, med tiltak som kan hindre smitte.

Psykiske lidelser og rusmisbruk er også potensielt dødelige tilstander. Det er derfor uverdig at gjenåpningen av tilbudet til disse utsatte gruppene nedprioriteres.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.