Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nedleggelse av Blakstad sykehus

– Svært trist at Vestre Viken ønsker nedleggelse og salg av Blakstad sykehus, skriver innsenderen.

– Svært trist at Vestre Viken ønsker nedleggelse og salg av Blakstad sykehus, skriver innsenderen.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Forskere påstår nå at folk som bor i nærheten av grøntarealer ser ut til å leve lengst, og pandemien har vist at flere har fått bedret sin psykiske helse ved å komme seg ut i grønn natur.

Derfor er det svært trist at administrerende direktør Lisbeth Sommervoll i Vestre Viken (ifølge Janne Grøttumsbråten og Martin Berthelsen i Budstikka 29. september) ønsker nedleggelse og salg av Blakstad sykehus i Asker.

Tidligere pasienter på sykehuset har også protestert (i tillegg til fagfolk og pårørende) mot tidligere planlegging om nedleggelse, da nettopp den vakre naturen, samt å få den tiden de trengte med svært dyktige fagfolk, gjorde at de ble friske.

Dessverre deler ytterlige 14 av landets 17 psykiatriske sykehus samme skjebne, da styrene i helseforetakene planlegger samlokalisering med somatikken samt reduksjon av sengeplasser, altså også et økonomisk aspekt. 

Og dette er alarmerende da sykehusenes sengeplasser reduseres år for år. Det fører til at pasienter ofte skrives ut før de er ferdigbehandlet, til kommuner som ofte ikke har kapasitet og nok fagfolk.

Og nå ser vi alle at det er katastrofalt innenfor psykiatrien. Ifølge rettspsykiater Rosenqvist blir aggressive personer i fengslene lagt inn i psykiatrien og skrevet ut igjen etter tre-fire dager. Men det tar for eksempel 25–30 dager å diagnostisere schizofreni. 

Og vi som er så heldige i Asker å ha et psykiatrisk sykehus i svært skjønne omgivelser, også med plass til utbygging, til for eksempel somatiske pasienter om ønskelig, som vil gjøre godt for alle. For grønn natur er godt for både psykisk og somatisk helse.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.