Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nedgang i deltagelse i skolevalget

Slik var «valgurnen» ved årets skolevalg. – Deltagelsen har et kjempedropp, skriver innsenderen.

Slik var «valgurnen» ved årets skolevalg. – Deltagelsen har et kjempedropp, skriver innsenderen.

Foto: Mats Sauro Høimyr

Budstikka forteller 9. september at skolevalget er gjennomført og har gått etter planen. Ja, har det det? Det første som slo meg da jeg så på tallene for Bærums videregående skoler, var et kjempedropp i valgdeltagelsen.

Nedgang på alle skoler unntatt Valler. Rundt 60–65 prosent valgdeltagelse på Rud, Dønski og Rosenvilde og 70 på Sandvika. Her er det til dels snakk om 25–30 prosentpoeng ned fra 2017.

Når en skole går til avstemning, er det egentlig relativt få deltagere, slik at et fravær av en eller annen sort får store utslag på prosentene. Digital stemming kunne motvirket at noen ikke kom seg til stemmeurnen, men kan også gjøre valget til «bare enda en nettside man er innom». 

Mest sannsynlig er det logistiske årsaker til nedgangen. Noen som ikke har fått organisert ett eller annet, og dermed røyk stemmegivningen for mange. Nettopp derfor er det ekstra rart at Budstikkas vinkling på skolevalget er at gjennomføringen skjedde «etter planen».

Jeg tror med andre ord ikke at nedgangen i valgdeltagelse skyldes manglende interesse, men hvis det gjør det, har noen en jobb å gjøre, for å si det mildt.

Elever må ta valget om å stemme etter at skolen, og for så vidt partiene og mediene, har forklart godt hva partiene egentlig står for.

Noe som få har interessert seg for, er blanke stemmer. «Blank» er det femte største «partiet» på NRG og Rosenvilde, og fjerde størst, større enn Høyre, på Rud. Hvorfor det har blitt slik er interessant, for det er neppe noen som har et klart svar på det.

Norges Realfagsgymnas er for øvrig en liten skole med 55 gyldige avgitte stemmer. Bak Venstres 25 prosent står bare 14 personer. Hvis det var en spørreundersøkelse av hvilket som helst annet slag, hadde det aldri vært tillatt å publisere resultatene. Det regnes som etisk uforsvarlig, for når det står så få bak hvert alternativ, er det lett å identifisere hva hver enkelt har svart. Og det er ikke meningen i et valg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.