Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Navnet Flytårnet er meningsløst

TÅRN: – Navnet som alle ansatte på flyplassen benyttet, var Kontrolltårnet eller bare Tårnet, skriver innsenderen.

Søndag 7. oktober er det 20 år siden den siste flyavgangen gikk fra Oslo Lufthavn Fornebu.

Ikke alle har fått med seg at det en gang var en travel lufthavn her på Fornebu. Mange lurer også på hva tårnet som stikker opp over bygningene nord på Fornebu-området er for noe.

Les også: Navnet på T-banestasjonen blir Fornebuporten

Les også: Fornebubanen får 391 millioner kroner

For oss som jobbet på denne flyplassen gjennom mange år,

synes dette litt rart, dog kanskje forståelig da 20 år egentlig er en lang periode.

Nå har navnet på dette tårnet – Flytårnet – dessverre fått festet seg. Jeg sier dessverre fordi navngivingen virker veldig amatørmessig.

Navnet som alle ansatte på flyplassen benyttet, var Kontrolltårnet eller bare Tårnet.

I andre versjoner var navnet Kontrolltårnet på Fornebu eller bare Tårnet på Fornebu eller Fornebu kontrolltårn, som vel var den offisielle versjonen og som ble benyttet i skriftlig kommunikasjon.

Dette er også navn som benyttes på alle tårn på flyplasser rundt omkring i verden – Control Tower eller bare The Tower. At noen skulle kalle det Aircraft Tower virker jo helt meningsløst, så også navnet Flytårnet.

Fra dette tårnet drev flygelederne på Fornebu trafikkregulering av flytrafikken til, fra og på rullebanene samt i nærområdet rundt flyplassen.

I luftrommet lenger ut fra flyplassen ble trafikkreguleringen i luften over Østlandet drevet, og drives, av flygeledere som sitter i Oslo kontrollsentral (Oslo Air Traffic Control Center), som ligger i Røyken.

Igjen i henhold til hvordan dette over hele verden ivaretas gjennom at flygeledere sørger for at fly ikke kolliderer med hverandre i luften. Flykontroll (Air Traffic Control) er som man skjønner meget internasjonalt.

Selv om Fornebu har vært nedlagt i 20 år, bør man ikke gå bort fra de offisielle navnene som fantes på flyplassen. Enda lever navn som Rusegropa, Fornebu nord og Koksa.

Det er enda tid til å endre navnet på stasjonen Flytårnet.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Selve stasjonen kommer i tillegg til å ligge langt fra det gamle kontrolltårnet på Fornebu.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.