Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nav, svindel og negativ skatt

REFORM: – En negativ skatt lar de svakeste få penger istedenfor å betale skatt. De slipper da å søke om støtter som trygd, bostøtte og sykepenger. Ideen var forut for sin tid når den kom og ble aldri adoptert, argumenterer artikkelforfatteren. ILLUSTRASJONSFOTO: EIRA KJERNLIE
REFORM: – En negativ skatt lar de svakeste få penger istedenfor å betale skatt. De slipper da å søke om støtter som trygd, bostøtte og sykepenger. Ideen var forut for sin tid når den kom og ble aldri adoptert, argumenterer artikkelforfatteren. ILLUSTRASJONSFOTO: EIRA KJERNLIE

6. juni 1944 sprutet det ild ut av tusenvis av tyske maskingevær. Den allierte invasjonen av Normandie begynte.

Petter Holone

leder, Liberalistene Bærum

Det var som festningene på toppen av bakken over stranden var fylt med flammespyttende drager. Nazistene prøvde å stoppe bølgen av unge menn, fra mange nasjoner, med kald, hard makt

 De allierte soldatene var derimot villige til å risikere eget liv, ikke bare for sin frihet, men for hele Europas frihet. De vant sin kamp selv om det kanskje virket som selvmord når de vasset i et hav farget rødt av blod.

Samtidig, bare 300 kilometer unna, i England, satt Juliet Rhys-Williams og kjempet for frihet på en annen måte. Hun tenkte ut hvordan man best kunne forene ønsket om omfordeling med respekt for individets rettigheter.

Hun kjempet for et liberalt verdenssyn og håpet å etterlate verden bedre enn den var da hun ble født. Juliet mente verden trengte negativ skatt. Kanskje var hun inspirert av Churchills utsagn «Du gjør ikke fattige rikere ved å gjøre rike fattigere».

11. juni kunne vi lese i Budstikka om en kvinne som er anmeldt for å svindle Nav for 173.000 kroner i forbindelse med overgangsstøtte. Nav mottok et anonymt tips om jukset. Slikt må løses uten at vi blir et angiversamfunn, og nettopp slike problemer som dette løser Juliets forslag uten å skade de svakeste.

En negativ skatt lar de svakeste få penger istedenfor å betale skatt. De slipper da å søke om støtter som trygd, bostøtte og sykepenger. Ideen var forut for sin tid når den kom og ble aldri adoptert, men ideen har senere blitt utarbeidet i mer detalj av nobelprisvinneren Milton Friedman.

Et slikt system kan virke ved at det settes en grense, for eksempel 1/3 av snittlønnen i landet eller kommunen. Alle som tjener under dette slipper skatt og får et tilskudd som prosent av egen inntekt.

Man kan da legge ned store deler av Nav. Med det forsvinner søknadsprosesser, papirmøller, trynefaktor, og alt det andre Nav er forhatt for.

Tilskuddet må være progressivt. Jo mer du tjener jo mindre tilskudd får du frem til du vipper over terskelen og begynner å betale skatt. Et slikt tilskudd må være designet slik at det alltid er mer lønnsomt å jobbe mer enn mindre.'

Med Nav risikerer du å miste støtte om du jobber for mye, mens med dette systemet risikerer du ingen ting. Negativ skatt gir et større incitament for å arbeide, og samtidig er det billigere for deg, skattebetaleren, for alt byråkratiet forsvinner!

Liberalistene ønsker at Bærum skal bli en prøvekommune for et slikt prosjekt. Det vil kreve samarbeid med nasjonale myndigheter, og Liberalistene skal gjøre alt vi kan for å få til et samarbeid med de med makten.

Det vil ta tid, men vi kan begynne i det små med kommunale tilskudd. Det er mulig å tilby de som ønsker det og som kvalifiserer for tilskudd et alternativ der de mottar en slik progressiv negativ skatt. Da vil de trygt kunne jobbe så mye de vil uten plutselig å miste, for eksempel, sin boligstøtte.

Alle som bryr seg og ønsker å bekjempe fattigdom bør støtte et slikt eksperiment. Vi skylder oss selv et forsøk. Det er til å gråte av hvor mange som i dag er fanget i NAV-systemet.

Altfor lenge har vi lidd under tunggrodde overbyråkratiserte systemer som Nav. Vi i Liberalistene vet hvordan det er, og vi vil at alle de tusenvis av arbeidssøkende skal slippe å leve på andre, og heller kunne ta en aktiv del i å skape seg en fremtid og en familie.

De fortjener muligheten til å føle seg stolte og skal ikke bare være en kasteball mellom politikere som holder dem fattige gjennom støtteordninger og fremtvunget passivitet!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.