Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Natten er mørkest rett før daggry

Stabæk anført av trener Eirik Kjønø (nærmest) og keeper Marcus Sandberg må innse at nedrykket er et faktum etter tapet for Odd i siste serierunde. – Nå blir det evaluering og ikke bare av eliteserielaget. Alle ledd i organisasjonen skal under lupen, skriver innsenderne.

Stabæk anført av trener Eirik Kjønø (nærmest) og keeper Marcus Sandberg må innse at nedrykket er et faktum etter tapet for Odd i siste serierunde. – Nå blir det evaluering og ikke bare av eliteserielaget. Alle ledd i organisasjonen skal under lupen, skriver innsenderne.

Foto: TRINE JØDAL

Mange av oss har hatt tunge dager siden Stabæks nedrykk var et faktum.

«En varslet katastrofe» sies det i Budstikka av en av «Ullevål-95-kameratene». Han har mange poenger selv om vi mener ordet «katastrofe» bør spares til helt andre situasjoner. Men stor skuffelse og sportslig krise er vi med på, og den skal vi bruke til noe godt.

Nå blir det evaluering og ikke bare av eliteserielaget. Alle ledd i organisasjonen skal under lupen.

Vi skal gjennomgå organisasjonsstruktur og kultur. Vi skal evaluere hvordan vi tar beslutninger og samarbeidet mellom klubb og aksjeselskap.

Det som haster mest, er evaluering av sporten. Vi går i gang umiddelbart og får ekstern hjelp som har betydelig erfaring.

Utover det som foregår på treningsfeltet må vi gjennomgå akademiet og hvordan unge spillere signeres og utvikles til neste nivå.

Det er viktig for oss at Stabæk er mer enn en talentfabrikk som spillerne ser på som en transportetappe før utlandet og de store pengene skal høstes.

Espen Moe (62) fra Fornebu er styreleder i Stabæk Fotball.

Espen Moe (62) fra Fornebu er styreleder i Stabæk Fotball.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er på dette området vi har fått mest kritikk, spillerne har blitt solgt når en anstendig sum er lagt på bordet selv om laget hadde trengt spillerne ytterligere en sesong.

Og der kommer vi til paradokset som Lars Tjernås beskrev i Aftenposten, norske klubber er i en finansiell situasjon som gjør at «klubb prioriteres foran lag».

I sine 25 år som klubb på de øverste nivåer i Norge har Stabæk dyrket en kultur som annerledesklubben med spesiell nærhet til supportere og støttespillere. I senere år har vi mistet deler av denne nærheten.

Anders Bergh-Jacobsen (63) fra Jar er styreleder i Stabæk Fotball AS.

Anders Bergh-Jacobsen (63) fra Jar er styreleder i Stabæk Fotball AS.

Foto: KARL BRAANAAS

Hva er grunnen til at vi har måttet prioritere bort de oppgavene vi helst jobber med? Er også fotballklubber tatt av «corporate governance»-syndromet, der kravene til rapportering til NFF, sponsorer og andre tar ressursene som burde vært til skolebesøk og andre kulturbringende aktiviteter?

Videre har administrasjonen vært under et voldsomt press der man over flere år har brukt veldig mye tid på arbeidet med ny arena.

Man må heller ikke glemme at klubben har opplevd en formidabel vekst uten at administrasjonen i klubben har vokst tilsvarende.

Da vi etter vårt kortvarige opphold på Telenor Arena sto ribbet tilbake på Nadderud vinteren 2012, var fokuset på et syltynt A-lag herrer, et akademi i støpeskjeen samt A-lag damer

I dag har vi et av landets beste akademier for begge kjønn, 800 breddespillere i tillegg til toppfotball-lag for damer og herrer.

Stabæk Fotball er blitt en av kommunens største lokale, private arbeidsgivere med cirka 100 ansatte på lønningslistene.

Vår omsetning i år er cirka 120 millioner kroner mot rundt 40 millioner i 2012, og vår egenkapital tåler for første gang ett år i Obos.

Vi tvinges til å svekke laget for å redde klubben.

Dette skyldes blant annet årets salg av Bohinen og Nussa som dekker driftsunderskuddet på cirka 30 millioner kroner. Tjernås har altså rett, vi tvinges til å svekke laget for å redde klubben.

Det er mørkt nå, men snart lysner det av dag. Årets viktigste seier skjedde i rådhuset da kommunestyret besluttet å bygge en fremtidsrettet fotballarena og et allhus for hele Bærum.

Dette er den viktigste grunnstenen for å sikre finansiell bærekraft til å utvikle bredde- og toppfotball i Bærum i de neste 50 årene.

Kommunens arenabeslutning avrundet en tiårig svært kostbar ørkenvandring. Men nå kan vi endelig se fremover, evaluere og forbedre oss samt legge sportslige og kulturelle planer som utover gode sportslige resultater sikrer at Stabæk Fotball igjen gjør alle bæringer stolte.

Alltid. Uansett.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.