Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Når regler er viktigere enn sunn fornuft

– Over halvparten av foreldrene valgte å holde barna hjemme, selv om frykt for smitte ikke er gyldig fravær, skriver innsenderne.

– Over halvparten av foreldrene valgte å holde barna hjemme, selv om frykt for smitte ikke er gyldig fravær, skriver innsenderne.

Foto: KARL BRAANAAS

Et åpent brev til kommunalsjef oppvekst skole og kommuneoverlege i Bærum kommune:

Kjære Siv Herikstad og Frantz Leonard Nilsen

Dette åpne brevet er fra oss som er tettest på elevene. Vi vil varsle om en uholdbar arbeidssituasjon og stille spørsmål ved skolesjefens og kommuneoverlegens avgjørelser den siste uken før påske.

Fredag 19. mars fikk Jong skole melding om to smittetilfeller på småtrinnet. Kommuneoverlegen innførte digital hjemmeundervisning for de berørte trinn. En god og trygg beslutning for oss ansatte. 

Deretter fulgte dessverre et løp med misvisende og feilaktig informasjon fra kommuneoverlegen; kohorter ble satt i karantene, kohorter som fikk utvidet karantenetid, kohorter som skulle tilbake til skolen siste dag i karanteneperioden, samt til slutt en overraskende beslutning om å sende elever og ansatte på trinn med smitte tilbake til en skole med et pågående smitteutbrudd, to dager før påske. 

I skrivende stund er det påvist smitte hos fem ansatte og syv elever.

Vi er alle enige om at vi i størst mulig grad skal holde skoler åpne. Best for barna, best for oss – forutsatt trygge rammer. Det er det ikke nå. 

En elev uttalte «Hvorfor er det de store som skal være hjemme når det er vi små som ikke klarer å holde avstand?» 

Vi er enige i at kohorter forebygger og begrenser smitte. Men, når det først er et utbrudd, er det uforsvarlig å sende skoleansatte og enkelte kohorter med elever fra et sammenvevd lokalsamfunn tilbake til skolen. 

Å tenke føre-var og å innføre digital undervisning for hele trinn skaper forutsigbarhet for alle. Barn som trenger et tilbud på skolen, vil få det. Hva skjer med de samme barna om de blir satt i karantene i ti dager?

Vi er kritiske til at foreldrene er satt i en slik situasjon. Over halvparten av foreldrene valgte å holde barna hjemme, selv om frykt for smitte ikke er gyldig fravær. De har kontaktet oss frustrerte, redde og forvirret.

Vi har vært, og er redde på jobb. For selv å bli smittet, og for å smitte andre. Utryggheten, uforutsigbarheten og den ekstra arbeidsbyrden vi har levd med i ett år toppes av denne situasjonen. 

Stress og bekymring gjorde belastningen uholdbar. Våre private familieliv har blitt påvirket, både praktisk og helsemessig.

Vi hadde en svært god mulighet til å begrense smitten og holde elever og ansatte med familier utenfor karantene i påskeferien. Hvorfor var det så viktig for dere å sende kohorter og ansatte tilbake til en skole med smitteutbrudd? 

Før jul fikk elevene fri to dager tidligere enn planlagt, nettopp for å unngå karantene gjennom jula. Sunn fornuft. Denne gangen, med mer smitte og mutert virus, blir elevene kalt tilbake for to dager rett før påske. Og det til en skole som har et pågående utbrudd.

Hva er grunnen til at Jong skole ikke stengte, når andre skoler med uoversiktlige smitteutbrudd har gjort dette? 

Vi er bekymret for at vi igjen må møte fysisk på jobb under uoversiktlige forhold. Skoler er tett på «spindelvevet» av søsken, familier, naboer og venner, og ser det kompliserte i smittesporing.

I fremtiden ønsker vi i større grad at hele trinn eller skoler settes til digital hjemmeundervisning når det er smitteutbrudd på en skole.

Vi ønsker skolesjefen og kommuneoverlegen god påske og håper dere får en pause fra hjemmekontoret. 

Vi sender varme tanker til dere som, kanskje enda en gang, må tilbringe ferie og høytid i karantene innenfor husets (eller leilighetens) fire vegger.

.

Geir Wenstøp, Paal Edvald Torgersen, Vegard Haugen, Maria Litlehamar, Wenche Helsingeng, Trine Lise Lunde (verneombud), Hanne Frogner, Svanhild Anderssen, Minnie Marie Bobe-Rakvåg, Mette Bjerke, Leif Tore Sundet, Atle Johannessen, Ingrid Orvik Kjøpstad, Anne-Kirsti Overvåg, Leidys Sømme, Malin Swanberg, Magdalena Goral, Trude Hem, Charlotte Fosmo, Istak Tork-pour, Zubaria Zaghir, Ingri Dager Sneve, Yennifer Vargas Payamps, Kathrine Nordby (tillitsvalgt Fagforbundet), Siri-Marie Bergsmark, Najwa Al-fayyadh, Cecilie Rønning Ulbråten, Nora Wulff-Pedersen, Ragnhild Beier Lombardo, Kathrine Aschehoug, Kristin Stavsholt Svendsen, Predrag Paulic, Rune Olsen, Unni Moreno, Torkild Rødsand, Mette Johansen, Sindre Seljeseth, Camilla Glud Lauring, Ida Fossland Dietz og Ingunn Vatten (tillitsvalgt Utdanningsforbundet)

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.