Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Når det «prioriteres»

Bærums politikere vil prioritere forlengelse av Kolsåsbanen til Rykkinn.

FOTO: KARL BRAANAAS

Budstikka fortalte 28. februar om «hvilke veier og baner politikere i Bærum vil prioritere i årene som kommer». Her kunne ett ord vært i hermetegn, nemlig «prioritere». For «prioriteringene» utgjør intet mindre enn seks kulepunkter, alle svært dyre. Bare ett av punktene, det første om E18, koster titalls milliarder.

Når en familie er stilt slik at de må prioritere, oppstår dilemmaer som dette: julemat eller julegaver? Valget er tøft. Når politikerne prioriterer setter de imidlertid opp absolutt alt de ønsker seg.

Er det rett og slett derfor historien viser at da blir ingen av prosjektene gjennomført? Bane til Rykkinn, ny trasé Ringeriksbanen, Fornebubanen og E18 har mellom 30 og 100 års historie som brikke i ulike «prioriteringer».

Jeg vil ta for meg et av punktene. Bærum kommune ønsker seg felles takstsone med Oslo i hele Bærum. I dag går sonegrensa cirka midt i Østre Bærum. Det er en forbedring fra tidligere, da sonegrensa gikk ved Lysakerelva. Og det er selvfølgelig kjedelig å bo slik til på f.eks. Høvik at man så vidt mister takstsone 1.

Felles takstsone har bare fordeler. Bortsett fra én: prisen. Det koster sikkert flere hundre millioner i året. Dette jamfør andre «prioriteringer» på lista. Og så er det en annen ting man sikkert ikke har tenkt på. Det er ikke bare her at folket har lyst til å være en del av Oslo-sone 1. Kolbotn er nærmere Oslo enn det Høvik er. Er det noen spesiell grunn til at de skal hoppes over? Gjelleråsen er enda nærmere, steinkastavstand. Andre deler av Nittedal vil melde seg på, Lørenskog vil ikke være dårligere. Båtruta mellom Lysaker og Nesodden er en fjerde kandidat til fjerning av sonegrense.

Det blir (enda) en regionsstrid. Og da må vinneren «prioriteres».

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.