Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Når alle andre utveier er forsøkt

Eieren av boligen i Åsveien på Stabekk risikerer å måtte betale 3,5 millioner kroner i tvangsmulkt til Bærum kommune.

Eieren av boligen i Åsveien på Stabekk risikerer å måtte betale 3,5 millioner kroner i tvangsmulkt til Bærum kommune.

FOTO: KARL BRAANAAS

I snart fire år har eieren av en villa på Stabekk ligget i strid med Bærum kommune. Huseieren, som selv er bosatt i Øvre Eiker kommune, skal ha foretatt fasadeendringer og bygget om kjelleren i villaen i Åsveien til to utleieenheter uten å søke om tillatelse.

I oktober 2018 ba Bærum kommune huseieren gjøre rede for «mulig ulovlige arbeider» på eiendommen. Kommunen fikk ikke svar og ga i desember samme år pålegg om øyeblikkelig stans i arbeidene. Pålegget ble ikke etterkommet, og kommunen fulgte opp med nytt pålegg i februar 2019. Etter en befaring varslet kommunen om mulig tvangsmulkt dersom forholdene ikke ble rettet.

Nye pålegg om stans ble ikke fulgt opp, heller ikke kommunens krav om at leietagerne måtte flytte ut av boenhetene i kjelleren. Huseieren klaget ikke på kommunens vedtak, men gjorde ingenting for å innfri kravene. I 2020 skrev kommunen til huseieren der de krevde 800.000 kroner i tvangsmulkt. Huseieren hevdet at han ikke hadde fått noe brev fra kommunen, og avviste kravet. Også tidligere har han hevdet det samme; han har ikke mottatt brev kommunen har sendt.

Det må aldri være lettere å få tilgivelse enn tillatelse, ikke minst av hensyn til alle dem som følger spillereglene i plan- og bygningsloven.

Fortsatt står selve saken på stedet hvil. Huseieren har klaget kommunens saksbehandling inn for Statsforvalteren, som har avvist klagen. – Vi satser på at vi får til en løsning alle er fornøyd med, sier huseieren til Budstikka.

Det er vanskelig å se for seg en løsning alle kan være fornøyd med i denne saken. Så langt har Bærum kommune «belønnet» årelang trenering og manglende imøtekommelse av vedtak og pålegg med et samlet krav på 3,5 millioner kroner i tvangsmulkt. Selvsagt kan ikke kommunen være fornøyd med noe annet enn en løsning som innebærer at huseieren gjør de endringene han blir pålagt. Det må aldri være lettere å få tilgivelse enn tillatelse, ikke minst av hensyn til alle dem som følger spillereglene i plan- og bygningsloven.

Siste utspill fra Bærum kommune innebærer at huseieren innen 1. juli må sende en «etterfølgende søknad» for eventuelt å få godkjent ombyggingen av huset. For huseieren må valget være enkelt. Å sende den etterspurte søknaden og gjennomføre eventuelle pålegg om endringer vil sannsynligvis koste langt mindre enn 3,5 millioner kroner. Om huseieren heller ikke denne gangen reagerer, har nemlig ikke kommunen annet valg enn å innkreve mulkten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.