Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nansenparken trenger en utescene på Festplassen

– Nansenparken har en flott festplass, men ingen utescene, skriver innsenderne.

– Nansenparken har en flott festplass, men ingen utescene, skriver innsenderne.

Foto: KARL BRAANAAS

Fornebu by er i sterk vekst. Det er planlagt 11.000 boenheter. I tillegg kommer utbygging i nærliggende områder. Fornebu vil i løpet av få år være på størrelse med en middels stor norsk by.

Nansenparken er et populært turområde. Parken har en flott festplass, men her er ingen utescene. Det vil vi ha! På Festplassen er det areal for en scene og god plass til publikum.

Det er liten tvil om at Bærum generelt sett har en underdekning av scener for kulturarrangementer – både innendørs og utendørs. På Fornebu er det ingen slike scener. 

En scene sentralt i Fornebu By vil bli en selvstendig attraksjon og vil kunne motvirke uunngåelig kulturlekkasje og -bevegelse fra Bærum mot Oslo.

Nansen Utescene må bygges etter krav og spesifikasjoner som kan omfavne hele bredden av kulturlivet. En scene hvor kor, band, korps, orkester, dans og teater med flere kan ha forestillinger.

Hilde Skjauff er styremedlem i Bærum kulturråd.

Hilde Skjauff er styremedlem i Bærum kulturråd.

FOTO: PRIVAT

Noen ønsker en liten utescene. En liten utescene beregnet kun for Fornebus egne kulturaktører vil ikke være formålstjenlig i et større perspektiv. Slike begrensninger ender fort med at scenen blir lite brukt.

Utescenen bør være 12 x 14 meter, og da vil en mobil utescene ikke være gjennomførbart. En utescene på Festplassen må ta hensyn til det estetiske og i tillegg kunne være lukket når den ikke benyttes.

En utescene står ikke i motsetning til en paviljong med kafé som er ønsket av enkelte, men heller en mulighet til å gi et helhetlig og komplementært tilbud til Fornebus innbyggere.

Denne våren legges det videre planer for Nansenparken. Det er nå Nansen Utescene må komme på arkitektbordet. Hvis ikke går toget. Obos vil da fort kunne bruke arealet på Festplassen til andre formål.

Et vanlig prinsipp knyttet til befolkningsøkning er demografikompensasjon. Det innebærer at viktig infrastruktur som skolebygg, sykehjem, sportsarenaer, veier og så videre kommer tilsvarende befolkningsveksten. Det sikrer at de nye barna får skolegang, eldre får sykehjem, at det kan drives idrett og at veiene har plass til de som kommer.

Denne automatikken eksisterer ikke på kulturfeltet, og det er ikke til å begripe!

Hvorfor bygges det ikke et kulturhus i Fornebu by? Hvorfor bygges det ikke en stor kommunal kulturskole?

Akkurat som håndball ikke passer å drive med i et klasserom, så trenger også kultur tilpassede lokaler. Kulturskole, kor, korps og teater- og dansetilbud et viktig for barn og voksne også på Fornebu. Kulturhus og konsertscener er helt nødvendig for et levende nærmiljø og kan ikke erstattes av gymsaler eller sportshaller.

Kulturanleggsplanen 2019–2022 er vedtatt rullert hvert andre år av politikerne. Bærum Kulturråd gir sine innspill. Øverst på listen i 2018 og nå i 2021 har vært kulturanlegg på Fornebu.

6. mai skal politikerne i hovedutvalg for miljø, idrett og kultur vedta kulturanleggsplan for 2021–2024. 8 millioner kroner skal fordeles på syv prioriterte tiltak. Ingen av disse er på Fornebu.

Fornebu må ikke bli en drabantby uten kulturtilbud. Festplassen i Nansenparken har på alle måter en perfekt beliggenhet for en utescene. Vi gleder oss til konserter, utekino, allsang og barneteater i Nansenparken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.