Dette var vel ikke meningen, Jan Tore Sanner?

NaKuHel Friluftsbarnehage

NaKuHel Friluftsbarnehage Foto:

Av

Da kravet om antall pedagoger i barnehager ble skjerpet i fjor, lå de beste intensjoner bak.

DEL

MeningerJeg er glad for at du bryr deg om kvaliteten i barnehagene Jan Tore Sanner, men visste du at skjerpet pedagognorm faktisk reduserer kvaliteten i en av Norges beste barnehager?

NaKuHel Friluftsbarnehage i Asker baseres på Natur-Kultur-Helse-filosofien som kan oppsummeres i at man gjennom aktiv bruk av natur og kultur vil fremme helse, miljø og livskvalitet.

Fordi NaKuHel-barnehagen er spesiell, har den siden starten i 2007 hatt en stabil ansattgruppe som ønsker å jobbe nettopp i denne barnehagen. Disse har interesse for og kompetanse i friluftsliv, mat, musikk, kunst og hagebruk. Man har hunder fast i barnehagen fordi det har en påvist god effekt på barn å omgås dyr. I tillegg har man selvsagt hatt førskolelærere for å sikre den pedagogiske kvaliteten gjennom hele barnehagens tilbud, blant annet som veiledere for ansatte med alternativ kompetanse. Ved dette har man skapt en barnehage med toppskår både i lokale og nasjonale undersøkelser.

Les mer på budstikka.no/debatt

Vi mener ikke man uten videre kan erstatte førskolelæreres kompetanse med alternativ kompetanse, og i de fleste barnehager vil kvaliteten få et godt løft når flere pedagoger kommer inn for å veilede ufaglærte assistenter. I NaKuHel-barnehagen derimot, blir kompetanse som er med på å gjøre barnehagen spesielt god presset ut, fordi man ikke har råd til å beholde disse når en førskolelærer må inn for å oppfylle normen.

Det siste året har foreldregruppen i barnehagen vært vitne til det som oppleves som en meningsløs jakt på førskolelærere som ønsker å jobbe etter barnehagens filosofi. Det er vanskelig å skaffe førskolelærere for tiden, og å finne en førskolelærer som ønsker å jobbe et sted «ute i marka», litt vanskelig tilgjengelig med kollektivtransport, og som ikke minst vil være ute i naturen fem-seks timer daglig året rundt, er nesten umulig.

Av to nyansettelser siste år, holdt de nyansatte førskolelærerne ut i hhv tre uker og to dager. Den ene i stekende varme sist sommer, og den andre i mørkeste og våteste november. Det kunne like gjerne skjedd ute i skogen med snø til lårene, i 10 minus mens de prøvde å få fyr i bålpanna til lunsj. De som har valgt NaKuHel-barnehagen som sin arbeidsplass, er nettopp de menneskene som trives med å jobbe på denne måten, og som derigjennom skaper unike opplevelser for livet til de barna som går der.

Det er vondt å se en så velfungerende barnehage oppleve så stor slitasje når de levere på kvalitetskrav «alle» er opptatt av for tiden: Respekt for naturen og hverandre, tilstrekkelig fysisk aktivitet, fri og kreativ lek, kunnskap om sammenhengen mellom mat og helse gjennom å dyrke egne grønnsaker og bake brød, samt omsorg for dyr og mennesker.

Jan Tore Sanner - som øverste «barnehagesjef» og bærumsbeboer utfordrer vi deg til å se på mulighet for fleksibilitet for denne typen barnehager generelt, og for NaKuHel Friluftsbarnehage spesielt.

Karin Kilden

Forelder og styremedlem i NaKuHel Friluftsbarnehage.

Asker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags