Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nærskole ryggraden i Vikens inntaksmodell

– Det vil skape større forutsigbarhet i skolevalg for elevene enn i et rent karakterbasert system, er mer klimavennlig og bidrar til at vennekretser ikke går så lett i oppløsning, skriver Bærum Aps gruppeleder Kjell Maartmann-Moe om nærskoleprinsippet.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Slik er fylkesrådet i Vikens modell for inntak i videregående skole fra 2021:

1. Inntaksordningen er basert på et geografisk nærskoleprinsipp, der den skole som ligger nærmest søkers bosted med ønsket utdanningsprogram, er søkers primærskole. Søkere til VG1 har rett til inntak på ett av tre søkte utdanningsprogram. Siden skolenes opplæringstilbud kan være ulikt, kan en søker ha rett på inntil tre primærskoler.

2. Alle kan sette opp de skolene de ønsker på søknaden, men prioriteres inn på primærskolen.

3. Søkere som av særlige grunner har behov for å søke på andre skoler enn primærskolen: Behovene defineres som: A) Bytte av skolemiljø. B) Søkere som har arbeid eller som deltar i idrett eller kulturaktiviteter på høyt nivå innenfor sin aktivitet. C) Mer egnet/kortere reisevei.

4. Skoler innenfor samme geografiske område som har samme utdanningsprogram i sitt opplæringstilbud, har felles inntak til dette utdanningsprogrammet og regnes som en del av samme nærskoleområde. Søkere med geografisk fortrinn i området har dermed flere skoler som sine primærskoler til samme utdanningsprogram.

5. Noen tilbud finnes kun på et begrenset antall skoler (3–5) i Viken fylkeskommune. Søkere til disse tilbudene søker på lik linje i Viken, og ordinære søkere tas inn på grunnlag av karakterer

6. Dersom det ikke er nok primærskolesøkere til å fylle et tilbud, kan andre søkere konkurrere seg inn til de ledige plassene på grunnlag av karakterer.

Ryggraden i modellen er nærskole. Elevene har et fortrinn til primærskole med linjen de ønsker, nær der de bor. Det vil skape større forutsigbarhet i skolevalg for elevene enn i et rent karakterbasert system, er mer klimavennlig og bidrar til at vennekretser ikke går så lett i oppløsning. Systemet ivaretar også dem som trenger miljøskifte. Elevene kan fortsatt søke skolen de aller helst ønsker.

I Bærum er 10.-klassingene heldige. De vil oftest ha flere skoler som sine primærskoler i nærheten av der de bor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.