Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Næringslivet er skolens utvidede læringsarena

Talentutvikling er avgjørende for landets fremtidige verdiskaping. Equinor snakker om «morgendagens helter», og disse må utvikles i alle bransjer. Ikke alle kan bli en Magnus Carlsen eller en Karsten Warholm, men alle må settes i stand til å utnytte sitt potensial så godt som mulig.

Skolen kan ikke klare oppgaven alene – den må løses av flere sektorer i fellesskap, og næringslivet er en nøkkelaktør. Bærum Høyre har derfor programfestet styrking av samarbeidet mellom næringslivet og de ulike utdanningsmiljøene i kommunen til beste for begge parter.

Norsk arbeidsliv endrer seg i rekordfart. De fleste bedrifter møter tøffe krav til digitalisering og automatisering, samtidig som innovasjon og kreativitet er nøkkelen til fortsatt vekst. Det betyr at næringslivet i større grad blir avhengig av mangfold blant sine ansatte. Bedrifter trenger idérike medarbeidere som er flinke til alt fra koding til praktiske oppgaver. Bærumsskolen utdanner elever som møter disse utfordringene gjennom økt satsing på digitalisering – men også på praktiske valgfag.

For dagens ungdomsskoleelever er det viktig å lykkes med utdanningsvalget. Allerede i 8. klasse får de tilbud om ulike valgfag. I 10. klasse skal de ta stilling til om de vil gå videre på yrkesfag eller på studiespesialiserende. Da behøver de kunnskap om hvilke muligheter som møter dem i enden av ulike utdanningsretninger. Et tettere samarbeid mellom skole og næringsliv vil fra elevenes synspunkt være som et kinderegg: Man får en smak av Bærums varierte arbeids- og næringsliv. Man får omsette teori til praksis, enten det dreier seg om å bygge et hus eller kode et dataprogram. Dessuten får man testet sin egen motivasjon. Alt dette legger grunnlaget for informerte valg og en god start på voksenlivet.

Bedriftene kan på sin side hente inspirasjon og nye ideer hos elevene. De får mulighet til å profilere seg positivt, vise seg frem som attraktive arbeidsplasser og bygge relasjoner til fremtidige arbeidstagere. I tillegg kan de øke forståelsen for næringslivets verdiskaping i kommunen.

Tettere bånd mellom skole og næringsliv i Bærum skaper dermed en vinn-vinn-situasjon. Det finnes en rekke samarbeidsmuligheter: Bedriftene kan tilby hospiteringsordninger og praksisplasser. De kan være samarbeidspartnere når det gjelder etablering av elevbedrifter og ungdomsbedrifter. Senere i utdanningsløpet kan de sørge for lærlingeplasser og studentpraktikantplasser.

Mange av morgendagens helter bor i Bærum, og næringslivet vårt kan hjelpe dem med å yte sitt fulle potensial. Derfor er en av våre viktigste saker de neste fire årene at næringslivet skal bli Bærumsskolens utvidede læringsarena.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.