Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nadderud stadion – en ny idrettspolitisk skandale?

Et nytt Nadderud stadion med tribuner for 8.000 tilskuere planlegges på dette området langs Gamle Ringeriksvei. – Kommer våre folkevalgte til å besinne seg denne gangen? spør innsenderen.

Et nytt Nadderud stadion med tribuner for 8.000 tilskuere planlegges på dette området langs Gamle Ringeriksvei. – Kommer våre folkevalgte til å besinne seg denne gangen? spør innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Vi kan spørre. Få år etter fiaskoen på Fornebu er vi i gang igjen. Nå på Nadderud. 

Historien om Telenor Arena bærer med seg et omdømmetap uten andre sammenligninger i Bærums-politikken. I dag står «The Blue Dream» som et trist minnesmerke over politisk dårskap, smarte klubbledere og godtroende politikere.

Spørsmålet mange stiller seg, er om våre folkevalgte har tatt lærdom av dette feilgrepet, når vi hører om fotballplanene på Nadderud. Denne gangen finner vi også de samme aktørene: Klubblederne i Stabæk Fotball AS og politikerne på høyresiden.

Det er tette bånd mellom idrett og politikk i Bærum, noe den famøse turen til Haugesund i regi av Stabæk Fotball AS med Høyres fremste politikere forteller alt om. 

Hva som kom ut av turen, får vi ikke vite. Men hensikten med turen var åpenbar. Uten å trekke konspirasjonsteorien for langt, er det grunn for å tro at det nye arenaprosjektet som nå seiler opp på Nadderud, har sin bakgrunn her.

Anders Seim er tidligere skolesjef, kommunaldirektør og konstituert rådmann i Bærum kommune.

Anders Seim er tidligere skolesjef, kommunaldirektør og konstituert rådmann i Bærum kommune.

FOTO: PRIVAT

Da det ble kjent hva det nye stadionet kom til å koste, eksploderte saken. Vi snakker ikke om en tradisjonell budsjettsprekk, når kostnadene er estimert til nærmere 850 millioner medregnet den nye friidrettsbanen på Rud. 

Spørsmålet som mange stiller, er om det er riktig å svi av så mange penger til en fotballarena i en tid da politikerne maner til nødvendig omstilling i kommuneøkonomien.

Flere kritiske røster har reist seg mot gigantomanien i prosjektet. Mange kommer fra idretten selv. 

Idrettsrådet har vendt tommelen ned. Rådet er forståelig nok bekymret for konsekvensene for andre lag og idretter når så store summer låses til ett enkelt prosjekt. Budstikka reiser også spørsmål om hvor hensiktsmessig det er å omfavne en plan med så stor usikkerhet for Bærums-samfunnet.

I utredningsgruppen for dette fotballprosjektet møter vi en utrivelig samrøre av politikk, administrasjon og klubbinteresser. Hvis det på denne arenaen er inngått avtaler og truffet beslutninger som hører hjemme i kommunestyret, er vi farlig nær korrupte tilstander i Bærums-politikken. 

Når politikere trekkes inn i slike saker, får de også en selvforsterkende karakter. Budstikka sier det på sin måte: «Det er nemlig et stort tankekors, hvis saker får så stort momentum at de i praksis er vedtatt før kostnadene er kjent.»

Når også kommuneledelsen også lar seg fange på denne måten, spiller den seg selv ut over sidelinjen. Administrasjonen mister tillit blant folk i Bærum når sakene ikke utarbeides på fritt grunnlag. 

Nadderud-saken som Fornebu-saken bærer tydelige spor av å være laget på fotballens premisser. Spørsmålet mange stiller seg, er hvorfor administrasjonen ikke har medvirket til nye planer på den gamle arenaen? Med friidretten borte fra Nadderud skal det være plass til flere tribuner og andre fasiliteter.

Kommer våre folkevalgte til å besinne seg denne gangen? Eller gjør de som høyrefløyen i hovedutvalg for miljø, idrett og kultur valgte å gjøre: Lukke øynene og la det stå til, koste hva det koste vil av tapte penger og tapt omdømme. 

Vårt demokrati bygger på åpenhet, tillit og troverdighet. I Nadderud-saken settes disse verdiene nok en gang på prøve.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.