Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå trer snekkeren frem som trendy

– Den store trenden nå er å bygge skoler i massivtre, som nye Torvbråten skole i Asker, skriver innsenderen.

– Den store trenden nå er å bygge skoler i massivtre, som nye Torvbråten skole i Asker, skriver innsenderen.

Foto: Elin Reffhaug Craig

Snekkerbuksa er trendy, det har ikke selve snekkerjobben vært. Men nå skjer det store ting i vårt yrke. Tre er «hottere» enn noen gang.

Å jobbe med tre i dag er litt som å spille i Star Wars og spaghettiwestern samtidig. Det er både klassisk, håndverksmessig action fra individuelle mestere, og science fiction utført av roboter.

Som snekker kan du bruke din kreative sans og skape unike produkter fra bunnen av. Men dagens trevarefabrikk kjennetegnes ikke av sløydsalen alene. Snekkerfagene gir mulighet til å jobbe med moderne CNC-maskiner, automasjon og roboter.

Tre går rett til kjernen av megatrenden bærekraft fordi tre gir store fordeler for klima og miljø.

Treet er en fantastisk, fornybar ressurs som lagrer karbon gjennom virkets levetid. I skarp motsetning til mange andre klimabelastende byggeråstoff gir tre ikke bare et lavere klimagassutslipp, men et positivt klimaregnskap.

Hilde Widerøe Wibe er daglig leder i bransjeforeningen Norske Trevarer, som består av nærmere 300 norske trevarebedrifter og er tilsluttet NHO.

Hilde Widerøe Wibe er daglig leder i bransjeforeningen Norske Trevarer, som består av nærmere 300 norske trevarebedrifter og er tilsluttet NHO.

FOTO: PRIVAT

Og trematerialer kan både ombrukes og gjenvinnes. Å sikre lang levetid ved å gi treprodukter og treavfall nytt liv, står høyt på agendaen i hele byggebransjen. Det er blant annet hyppig etablering av plattformer for salg av ombruksvarer som Resirquel og innovasjoner som skaper nye produkter av treavfall med Arbor i spissen.

Over hele verden jobber forskere på spreng for å utvikle byggematerialer som er bærekraftige, intelligente og energieffektive.

I tråd med samfunnets grønne fokus, tar også forbrukerne grønnere valg. Stadig flere velger bærekraft og kvalitet fremfor kvantitet. Særlig unge mennesker velger miljøvennlige kvalitetsprodukter i tre fremfor å stadig kjøpe nytt. Dette merker våre medlemsbedrifter som aldri har hatt større pågang.

Og visste du at tre er helsefremmende? Fra norske studier ser vi at bruk av tre i bygg og interiør blant annet bidrar til lavere hjerterate og puls, og dermed lavere stressnivå. Deltagere i studiene opplevde også at trematerialene ga økt velbehag og økt trivsel, og generelt bedre mental helse.

At tre har helsemessige gevinster er også bakgrunnen til at mange offentlige bygg blir reist i massivtre. Skoler i tre kan gi bedre inneklima og dermed bedre læringsmiljø. Den store trenden nå er nettopp å bygge skoler i massivtre, som nye Torvbråten skole i Asker som har kommet på verdenskartet gjennom en egen BBC-dokumentar. Mange opplever også at elevenes hodepine tok slutt.

Gjennom kampanjen «Tre frem!» vil norske snekkerbedrifter i høst sette lupen på treet som viktig og riktig materiale i fremtidens bærekraftige industri. Fokuset vil være på de som skal skape våre treprodukter og lede norske, vinnende bedrifter inn i fremtiden.

Norge trenger nemlig kunder, håndverkere, teknologer og bedriftsledere som forstår hvor viktig det er å produsere varer med lokal kunnskap og norsk tre som viktigste bestanddeler.

Ta derfor en prat med din sønn eller datter om ikke snekkeryrket kunne være en god fremtid. Send en varm tanke til din lokale snekker- eller trevarebedrift, eller aller helst: Gjør dine innkjøp her. Vi er nemlig viktige bidragsytere for norsk, bærekraftig industrifremtid.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.