Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå ser jeg lyst på livet

– Mange langtidspasienter bør hjelpes til å finne ut om de med tilrettelegging i egen bolig, kanskje med bemanning, uttesting av kosthold og uten psykiatrisk medisinering kan slippe å bo på Blakstad og andre gammeldagse asyl, skriver innsenderen.

– Mange langtidspasienter bør hjelpes til å finne ut om de med tilrettelegging i egen bolig, kanskje med bemanning, uttesting av kosthold og uten psykiatrisk medisinering kan slippe å bo på Blakstad og andre gammeldagse asyl, skriver innsenderen.

Foto: MORTEN ØVERBYE

Jeg har fulgt debatten her i Budstikka om «Slaget om Blakstad».

Når jeg leser innlegg fra fagpersoner i psykiatrien, blir jeg opprørt. Randi Rosenqvist snakker om adekvat behandling i psykiatrien i et innlegg av 12. april. 

Med det mener hun at det psykiatrien holder på med er god behandling. Psykiatrien mener at deres typiske behandling er bruk av medikamenter. Disse medikamentene demper bare adferd som de kaller symptomer, men gjør ikke folk bedre. Slutter folk med psykiatridopen sin, er problemene tilbake for fullt.

Jeg har kjent andre psykiatriofre gjennom snart 50 år. Mange døde altfor unge. Ingen av langtidspasientene har blitt friske av den såkalte psykiatriske behandlingen. 

Jeg ble tidlig uføretrygdet på grunn av adferd som de mente skyldte psykisk lidelse. Mine selvmordstanker ble tilskrevet å komme av depresjon. Jeg er enig med psykolog Arild Karlsens innlegg av 9. februar og 26. mars hvor han argumenter for adferdsanalyse og avslører at adferd og tenkning feilaktig kalles symptomer.

Etter 20 år som ufør fikk jeg tips av en bekjent om å kutte ut korn og melk. Da hadde jeg vært suicidal i litt over to år. Jeg trodde egentlig ikke på dette med å kutte ut gluten og melk, men var blitt desperat nok til å prøve denne enkle kostholdsomleggingen. 

Etter tre dager på diett forsvant disse medisinske symptomene. Før det var gått ett år var jeg tilbake i full jobb. 

Andre mennesker med påståtte psykiske lidelser kan ha andre fysiske uoppdagede årsaker. Derfor bør innleggelser skje i avdeling på et vanlig sykehus.

Psykiatriens forsvarere vil ikke se på dette med matintoleranse som årsak til psykiske problemer. Leger og psykiatere burde gå tilbake til legevitenskapens far Hippokrates, som sa: La din mat være din medisin, og din medisin være din mat.

Mange langtidspasienter bør hjelpes til å finne ut om de med tilrettelegging i egen bolig, kanskje med bemanning, uttesting av kosthold og uten psykiatrisk medisinering kan slippe å bo på Blakstad og andre gammeldagse asyl. Modellen for omsorgsreformen for mennesker med bistandsbehov, bør også prøves av psykiatrien.

Nå er jeg alderspensjonist som ser lyst på livet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.