Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå må vi skjerpe oss!

– Å følge smittevernreglene er en solidaritetshandling, skriver Sheida Sangtarash (til venstre) og Janne Grøttumsbråten i SV.

FOTO: PRIVAT

Det er sjelden vi som politikere ber både befolkningen og nasjonale og lokale myndigheter om å skjerpe seg, men skal vi komme oss gjennom pandemien og beskytte utsatte grupper, må vi nå skjerpe oss.

Det er derfor med sterk bekymring vi leser Budstikkas artikkel om at innbyggere protesterer mot å gå i karantene, når de får pålegg om dette av Bærum kommunes smitteoppsporingsteam. Og på offentlig transport i Asker og Bærum er det, til tross for sterke anbefalinger i Asker og påbud i Bærum, fortsatt mange som ikke bruker munnbind.

Smittetallene for Bærum er nå blodrøde, og Asker har også økende smittetall. Den største smitteøkningen er blant de under 30 år. De får sjeldnere alvorlig sykdom, men kan spre smitten videre til utsatte grupper med underliggende sykdom og eldre.

Får vi en utbredelse av smitten til risikogrupper og inn i våre helse- og omsorgsinstitusjoner, kan tallene på både innleggelser og dødsfall igjen skyte i været. Å følge smittevernreglene handler derfor ikke bare om hvor farlig viruset er for deg, men også for de rundt deg.

Alle har vi noen i risikogrupper som vi ikke vil miste. Når smittetrykket nå øker, må disse også isolere seg mer, med den belastning og reduserte livskvalitet dette medfører. Å følge smittevernreglene er derfor en solidaritetshandling.

Dette sagt er vi også kritiske til myndighetenes håndtering og kommunikasjon. I en pandemi er vi avhengig av at myndighetene både nasjonalt og lokalt har en tydelig og enhetlig håndtering og kommunikasjon. Sett bort fra den helt innledende fasen, så har myndighetene etter nedstengningen av landet 12. mars i stor grad klart dette. Inntil nå.

Utover høsten har vi blitt vitne til at håndteringen og kommunikasjonen har blitt mindre tydelig og enhetlig, og det har oppstått uenigheter om både beslutningsprosesser og tiltak.

Helseministerens trusler om overstyring av Oslo hvis byrådet ikke følger helsemyndighetenes råd, og ulik håndtering av forespørselen om innføring av likelydende tiltak i kommunene rundt Oslo – deriblant Asker og Bærum – har skapt kontroverser og svekket legitimiteten.

Et svarteperspill mellom stat og kommune midt i en pandemi er ingen tjent med. En langvarig krise som koronasituasjonen, krever noe ekstraordinært både av befolkningen og nasjonale og lokale myndigheter. 

At regjeringen letter på tiltakene nasjonalt samtidig som kommuner med økende smitte bes innføre lokale tiltak, er en krevende øvelse. Det er også krevende når beslutninger over tid tas uten demokratisk forankring.

SV har derfor fremmet forslag i Stortinget om begrensning av regjeringens fullmakter i smittevernloven. Også i krisetid må målet være normal åpenhet, lovbehandling og meningsbrytning. Det samme gjelder selvfølgelig også lokalt, hvor kriseledelsen som et ikke-folkevalgt organ i tråd med både smittevernloven og kommuneloven må forankre beslutninger i kommunestyre eller formannskap.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.