Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå må vi ikke gjøre oss små

SV og MDG jobber godt sammen i kommunestyrene og i fylkestinget, understreker SVs Gjermund Skaar i dette innlegget.Foto: Privat

MDGs Signe Johannessen har i leserinnlegg og redaksjonelle oppslag angrepet blant annet SV, med en begrunnelse om at SV har dårligere miljøpolitikk enn MDG.

Som SV-er mener jeg selvsagt at vi har en bedre miljøpolitikk enn MDG, på samme måte som Venstre og sikkert Ap også mener de har bedre miljøpolitikk enn MDG. Å måle hvem som er flinkest kan vi gjerne gjøre, men la oss ikke gjøre det basert på «min mamma er sterkere enn din mamma»-retorikk.

Hovedproblemet til Johannessen er likevel ikke retorikk, men fokuset. Det er ikke SV som motstanderen til MDG. Det er klimafornektere, Frp-ere og høyresiden. Det er alle de som aktivt jobber mot å ta klimakrisen på alvor.

Betegnende nok har Budstikka nettopp skrevet om klimafornekteren Trond Ellingsen. Det var interessant fordi klimakrise ikke lenger er et begrep som bare brukes av de mest hardbarka klimaforkjemperne. Det er blitt ett allment og akseptert begrep. 

For SV handler klimakampen om å bygge oss ut av krisa.

Vi hadde klimakrise i Norge i fjor, og kanskje får vi det igjen allerede i år. På Østlandet var det 3–4 grader varmere i fjor sommer enn normalen. Dette er svært dramatiske tall, og alle som ikke tar dette på den dypeste alvor viser at de ikke følger med i timen. Når tørke gjør at vi ikke får avlinger, når lynnedslag og storm tar strømmen til folk, så merker vi krisa på kroppen.

Her står miljøbevegelsen sammen, fra streikende ungdommer, til Naturvernforbundet og politiske partier som SV og MDG.

For SV handler klimakampen om å bygge oss ut av krisa. Vi må kutte i CO2 utslipp, og vi må kjøre mindre fossilbil og fly mindre. Det vi derimot ikke kan gjøre er å kutte velferd for å oppnå klimamålene. Derfor er omlegging av bilparken til nullutslipp, raskere tog og at vi har grønn strøm til grønn industri avgjørende.

SV og MDG jobber godt sammen i kommunestyrene i Asker og Bærum, akkurat som vi jobber godt sammen i fylkestinget i Akershus. Siste eksempelet er spørsmålet om å erklære klimakrise. SV har foreslått dette i mange kommuner i Norge, i fylkestinget i Akershus kommer det nå opp som et innbyggerinitiativ. Dette betyr enkelt nok at en kommune eller fylkeskommune anerkjenner at klimakrisen vi står overfor gjelder oss alle, også lokalt. Det er ikke forpliktende juridisk, men det setter klimakrise høyt på dagsorden. For Akershus fylkeskommune sin del, blir det avgjort i fylkestinget nå i juni. Symptomatisk nok har det foreløpig bare vært SV og MDG som har stått sammen om å erklære at vi står overfor en klimakrise. 

Igjen MDG og SV sammen, mot de borgerlige, som ikke vil anerkjenne hvilken enorm utfordring vi står overfor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.