Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå må Bærum komme etter

– Barn som lever under utfordrende økonomiske forhold, har høyere sannsynlighet for mental uhelse, sliter mer på skolen og kjenner ofte på et stort utenforskap, skriver innsenderne.

– Barn som lever under utfordrende økonomiske forhold, har høyere sannsynlighet for mental uhelse, sliter mer på skolen og kjenner ofte på et stort utenforskap, skriver innsenderne.

Foto: eva groven

Flere kjente organisasjoner som blant annet Redd Barna og Røde Kors, har bedt vår nye regjering om å endre lovverket vedrørende inntektsberegning for sosialhjelpsmottagere, og flere og flere kommuner i Viken velger på eget initiativ å ikke beregne barnetrygd som en inntekt.

I forslag til tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet klarer heller ikke regjeringen å ta nødvendige grep for de barna som har fattige foreldre. Dermed må kommunene gå foran.

Det siste årene har våre nabokommuner som Asker, Drammen og nå sist Nesodden og Frogn, vedtatt å ikke beregne barnetrygd som inntekt når noen mottar sosialhjelp i deres kommuner.

Nå må Bærum komme etter. Vi kan ikke være en sinke i Viken når det kommer til arbeidet for å hjelpe barn ut av fattigdom.

Kjersti Marie Stensrud vikarierer for tiden som kommunestyrerepresentant for Bærum SV.

Kjersti Marie Stensrud vikarierer for tiden som kommunestyrerepresentant for Bærum SV.

Foto: KARL BRAANAAS

Barn som lever under utfordrende økonomiske forhold, har høyere sannsynlighet for mental uhelse, sliter mer på skolen og kjenner ofte på et stort utenforskap, les for eksempel forskning fra Kirkens Bymisjon «Snakk om fattigdom» og artikler fra professor Henrik Daae Zachrisson ved Universitetet i Oslo, institutt for pedagogikk.

Kunnskapen har vi, og vi som kommune, må nå ta kjent kunnskap til etterretning og føre en politikk deretter.

Barnetrygden er ment å være en ytelse til alle barn i Norge. Den ble innført i 1946 som en universell velferdsordning hvor tanken bak var at det offentlige skulle være med å bidra til å dekke oppfostringen av barn.

Når barnetrygden tas fra de barna som lever i familier som mottar sosialstønad, så går det på tvers av grunntanken med barnetrygden. Bærum kommune kan ikke være bekjent av dette.

Kommunen plikter etter sosialtjenesteloven å skape et samfunn som minker fattigdommen og sikrer innbyggerne våre sosial og økonomisk trygghet.

Stine Høivik er medlem av Bærum SV.

Stine Høivik er medlem av Bærum SV.

Foto: MALENE NILSSEN

Det å ikke få avkortet sosialhjelpen ved å regne barnetrygd som inntekt vil dermed bety så utrolig mye for barna det gjelder, og sikre en noe større stabilitet i deres liv.

På Statistisk sentralbyrås nettsider kan vi lese at dette gjaldt 1.132 barn i Bærum i 2020. For disse barna betyr en tusenlapp mer i måneden enormt mye. For Bærum kommunes budsjett er dette småpenger.

På neste kommunestyremøte håper vi kommunen og alle politikere nå er sitt ansvar bevisst overfor alle barna i kommunen. Bærum SV har sendt inn interpellasjon og forslag på vedtak om at vi nå må slutte å avkorte sosialhjelpen med barnetrygden fra 2022.

Det å gi bedre oppvekstvilkår slik at fattigdomsspiralen brytes er det beste forebyggende tiltaket vi kan gjøre for barna som bor i kommunen vår.

Individuell frihet finnes ikke om man ikke har trygghet i fellesskapet og våre felles velferdsgoder. Det er dette som er vårt verdigrunnlag, å skape gode individuelle liv gjennom rammen av fellesskapet.

Vi må gi alle barn samme muligheter som dine og mine, også de som har fattige foreldre.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.