Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Nå er det vanlige folks tur til å få sparken

– Vår kjernevirksomhet å skaffe folk jobb, skriver Tobias Finsnes, daglig leder i bemanningsselskapet Vicario i Sandvika. Her med en spansk arbeidstager ved en tidligere anledning.

– Vår kjernevirksomhet å skaffe folk jobb, skriver Tobias Finsnes, daglig leder i bemanningsselskapet Vicario i Sandvika. Her med en spansk arbeidstager ved en tidligere anledning.

Foto: Johanne Thorseth

Nylig streiket flere fagforeninger i protest mot bemanningsbransjen. De politiske partiene på knallrød side er som unger i en godtebutikk og kappes i sin iver etter å forby utleie av arbeidskraft. 

Knivene skjerpes, og Bjørnar Moxnes står klar ved slaktebenken med et selvgodt flir. Men hva de som jobber i et bemanningsbyrå synes om å serveres som sprøstekt valgflesk og få sparken, hører vi minimalt om.

I Vicario er vår kjernevirksomhet å skaffe folk jobb. Over 90 prosent av våre ansatte er flinke fagfolk fra land med høy arbeidsledighet og lavere lønnsnivå enn i Norge – fra Spania, Polen, Litauen og så videre. 

De er lykkejegere i ordets beste betydning, de kommer til Norge for å jobbe og stå på for å forsørge en familie. Vi betaler dem en god lønn og alltid like bra som for tilsvarende jobber hos kunden de er utleid til. 

Vi samarbeider med Nav og får folk fra trygd og tilbake i jobb. Alle har faste stillinger og forutsigbare arbeidsforhold. Vi hjelper til med alt fra å kjøpe sengetøy til å skaffe bolig, betaler forskudd i kontanter til de som ikke har fått seg en bankkonto, hjelper dem med å skaffe D-nummer, å bruke en BankID og å forstå det norske systemet. 

De trenger oss, og Norge trenger dem.

Våre kunder er bedrifter som har svingninger i aktivitetsnivå. De leier medarbeidere fra oss i noen uker eller måneder og kan være med på å konkurrere om større oppdrag. 

Det blir trygt og enkelt for kunden å tilby jobb til en person som de har hatt på oppdrag og som har fått vist hva han er god for. Så vi er ekstremt stolte av det vi gjør. Vi sover godt om natten og vet at vi skaper verdier for både kunder og ansatte og utgjør en stor, positiv forskjell i livet til mange mennesker som ellers ikke stiller først i køen på arbeidsmarkedet.

Utrolig nok kappes man nå hemningsløst om hvor fort man kan få ekspedert mine 180 kollegaer tilbake til sofakrokene rundt omkring i Europa, og helst uten å bry Stortinget med en lovendring.

Ja, vi merker på hastverket og kunnskapsløsheten vi møter at dette bare dreier seg om ideologi. Da blir vanlige folk ubetydelige brikker i det politiske spillet. Hvorfor bry seg om faktum når man kan dikte opp sin egen virkelighet og sanke stemmer på denne? Et forbud vil påvirke de seriøse aktørene, de useriøse driver uansett ulovlig og kommer åpenbart til å fortsette som før.

Partene er freidige nok til å påstå at det ikke er de som jobber i bemanningsbyråene de er ute etter å ta. Vi skal nevne det i oppsigelsesbrevene, og denne kjærlige omsorgen vil sikkert bli til stor trøst for våre medarbeideres familier når lønnen uteblir.

Mot drevne ringrever i politikk og hardbarka fagforeninger som nådeløst skal ha våre ansatte over til Nav, blir vi småbedrifter underdogs og våre ansatte ren kanonføde. Våre medarbeidere er tydeligvis ikke vanlige nok folk til å passe inn i et arbeidsliv der alle er kontingentbetalende fagforeningsmedlemmer og jobber for å innføre sekstimersdager. For dem er tog noe man tar når man skal på jobb. Ja, frem til rett etter valget da altså.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.